Οι κύκλοι της ζωής της γυναίκας και η πλαστική χειρουργική

Aν χωρίσουμε ηλικιακά αυτούς τους κύκλους, θα τους κατατάξουμε σε τρεις κατηγορίες. Από τα 18 έως τα 30, από τα 30 έως τα 40 και από τα 45 έως τα 55.

Συνήθως η εφηβεία, δεν είναι κατάλληλη ηλικία, για αισθητικές επεμβάσεις. Το σώμα,  είναι ακόμα υπό ανάπτυξη και  καλό είναι να περιμένουμε μετά τα 18. Αυτό βεβαίως δεν είναι απόλυτο, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζεται να επέμβουμε και νωρίτερα, όταν προκαλείται στην έφηβη κοπέλα και ψυχολογικό-πλην του αισθητικού- προβλήματος. Σε αυτές τις  περιπτώσεις, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη  οικογένειας  και ψυχολόγου. Τι επεμβάσεις μπορεί να είναι αυτές; Μειωτική μαστών, λιποαναρρόφηση, διόρθωση αφεστώτων αυτιών. Αργότερα,  και μετά τα 18 ,πολύ συχνή επέμβαση είναι η αυξητική στήθους , η λιποαναρρόφηση και πάλι, η ρινοπλαστική.

Στην δεκαετία 30-40  όπου έχουν αρχίσει  να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια γήρανσης ή και χαλάρωσης, αλλά έχει περάσει και η φάση της μητρότητας, το σκηνικό είναι διαφορετικό. Σ’ αυτές τις ηλικίες  ζητείται και γίνεται ανόρθωση στήθους με ή χωρίς κοιλιοπλαστική, η λιποαναρρόφηση (οι επεμβάσεις του λεγόμενου "mommy makeover"),  ενέσιμες παρεμβάσεις  τύπου μυοχαλαρωτικής – αντιρυτιδικής ενέσιμης θεραπείας προσώπου και υαλουρονικού οξέος  μαζί με laser ανάπλασης και όποιες άλλες θεραπείες βοηθούν στην ανανέωση προσώπου και σώματος.

Ασφαλώς όσο προχωράει η ηλικία  μετά τα 45, οπότε υπάρχει επιδείνωση της χαλάρωσης πρόσωπου και σώματος, αυξάνονται τόσο  η βλεφαροπλαστική το  λεγόμενο mini facelift με ανόρθωση λαιμού όσο  και επεμβάσεις στο σώμα ανόρθωσης και σύσφιξης.

Σε γενικές γραμμές πάντως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για τις επεμβάσεις μιας και οι ανάγκες είναι απόλυτα εξατομικευμένες και η κάθε γυναίκα διαφορετική. Οι ενδείξεις υπαγορεύονται από συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια σε κάθε περίπτωση και από την επιθυμία και ανάγκη της κάθε γυναίκας. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το γενετικό μας υλικό-δηλαδή η κατασκευή και η προδιάθεση μας - ο τρόπος ζωής μας και τα γεγονότα που την έχουν επηρεάσει.