
- Non touch – No pain – No drain technique
- The Greek line technique
- Διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών
- Mommy Makeover
Ποιοι μπορούν να αναζητήσουν λύση στην κοιλιοπλαστική;
- Γυναίκες και άντρες οι οποίοι μετά από χρόνιες δίαιτες αλλά και συχνή άσκηση δεν έχουν καταφέρει να απαλλαγούν από το επιπλέον λίπος και τη χαλαρότητα του δέρματος στην περιοχή της κοιλιάς.
- Γυναίκες και άντρες που έχουν υποβληθεί σε βαριατρικές επεμβάσεις λόγω παχυσαρκίας και η απώλεια κιλών έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγάλη χαλάρωση στην περιοχή της κοιλιάς.
- Γυναίκες που έχουν υποστεί σημαντική χαλάρωση των κοιλιακών μυών και χαλάρωση του δέρματος μετά από επαναλαμβανόμενες κυήσεις.
Τα οφέλη της κοιλιοπλαστικής
Η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την όψη της κοιλιάς και να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του ασθενή, ο οποίος όμως θα πρέπει να έχει ρεαλιστικούς στόχους όσον αφορά στην εμφάνιση του.Προεγχειρητικός έλεγχος για την κοιλιοπλαστική
Το πρώτο βήμα του προεγχειρητικού ελέγχου για την επέμβαση της κοιλιοπλαστικής, είναι η συνάντηση του ασθενή με τον πλαστικό χειρουργό ώστε να γίνει η αρχική κλινική εξέταση, να ληφθούν οι απαραίτητες φωτογραφίες και να συζητηθούν με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα αφορούν στην επέμβαση, από τα οφέλη και την τελική εικόνα μέχρι τα ρίσκα και τις επιπλοκές της. Απαραίτητες είναι επίσης οι κλασικές προεγχειρητικές εξετάσεις (γενική αίματος, ούρων, ηλεκτρολύτες, ουρία, κρεατίνη, σάκχαρο, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος). Στην περίπτωση όπου ο πλαστικός χειρουργός υποψιάζεται την ύπαρξη κήλης στο κοιλιακό τοίχωμα, είναι απαραίτητο το υπερηχογράφημα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι καπνιστές θα πρέπει να κόψουν το τσιγάρο για δύο μήνες πριν από την κοιλιοπλαστική. Συγκεκριμένες οδηγίες όπως διακοπή του καπνίσματος, αποφυγή της ηλιοθεραπείας πριν και μετά το χειρουργείο και ειδικό διαιτολόγιο, δίνονται στους ασθενείς πριν από την κοιλιοπλαστική, ενώ στην περίπτωση ασθενείας, το χειρουργείο αναβάλλεται μέχρι την πλήρη ανάρρωση.Η διαδικασία της κοιλιοπλαστικής:
Η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής γίνεται πάντα σε νοσοκομείο και με ολική αναισθησία. Πριν από την επέμβαση, ο πλαστικός χειρουργός σχεδιάζει με τον ασθενή σε όρθια και οριζόντια θέση τις τομές. Η τομή γίνεται πάντα σε τέτοια θέση ώστε να καλύπτεται μετεγχειρητικά από το εσώρουχο ή το μαγιό του ασθενή. Κατόπιν, το κοιλιακό τοίχωμα παρασκευάζεται και ανασηκώνεται ως το επίπεδο των κατώτερων θωρακικών πλευρών. Έπειτα, συρράβονται οι όρθιοι κοιλιακοί μύες για να διορθωθεί η διάτασή τους και να ενισχυθεί η δύναμη του κοιλιακού τοιχώματος.Κατά τη διαδικασία της κοιλιοπλαστικής, το παρασκευασθέν δέρμα και λίπος τραβιούνται προς τα κάτω και η περίσσεια δέρματος και λίπους αφαιρείται. Ο ομφαλός τοποθετείται σε μια νέα θέση του τοιχώματος, που τραβιέται προς τα κάτω με μια στρογγυλή τομή. Οι τομές ράβονται με συνδυασμό απορροφήσιμων και μη ραμμάτων. Πριν τη σύγκλειση των τομών, μπορεί να γίνει και συμπληρωματική λιποαναρρόφηση στα πλάγια της κοιλιάς για καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα. Τοποθετούνται μία η δύο παροχετεύσεις οι οποίες αφαιρούνται σε λίγες ημέρες.Μετεγχειρητική πορεία στο νοσοκομείο
Η μετεγχειρητική πορεία της κοιλιοπλαστικής ορίζει την παραμονή στο νοσοκομείο για 24-48 ώρες. Οι περισσότεροι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο μια μέρα μετά το χειρουργείο.Επιπλοκές: Όπως σε κάθε επέμβαση έτσι και στην κοιλιοπλαστική, μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές οι οποίες όμως είναι σπάνιες.- Λοίμωξη του τραύματος, που αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και μερικές φορές αφαίρεση των διαπυηθέντων ιστών.
- Θρόμβωση των φλεβών των κάτω άκρων, η οποία συνήθως εμφανίζεται σε άτομα που δεν κινούνται μετά το χειρουργείο και πάσχουν από παχυσαρκία.
- Είναι πιθανό να παρατηρηθούν προβλήματα με την ίαση των τραυμάτων σε βαρείς καπνιστές, γι’ αυτό το λόγο συνιστάται διακοπή του καπνίσματος για περίπου δύο μήνες πριν το χειρουργείο.
- Πιθανά προβλήματα με την επούλωση μπορεί να αντιμετωπίσουν και διαβητικοί ασθενείς.
- Η τελική μορφή των ουλών δεν δύναται να προβλεφθεί. Άσχημες ουλές (υπερτροφικές, χηλοειδή, μελαχρωματικές, ατροφικές, πλατιές) δεν συναντώνται συχνά, αλλά εάν προκύψουν, αντιμετωπίζονται με χειρουργικές η μη μεθόδους.
- Συλλογή ορώδους υγρού. Αυτό το υγρό συνήθως απορροφάται από μόνο του, ενώ μερικές φορές αφαιρείται με σύριγγα.