Ενέσιμη ρινοπλαστική vs χειρουργείο: Μυστικά για όμορφη μύτη

Μπορεί η μάσκα προσώπου να είναι η νέα πραγματικότητα που μας επιβάλλουν οι συνθήκες λόγω Covid-19, όμως τα σημεία που καλύπτονται από αυτήν δεν έχασαν ποτέ το ενδιαφέρον μας. Για του λόγου το αληθές, η ρινοπλαστική παραμένει μια επέμβαση με αυξημένη ζήτηση, ενώ αρκετοί βλέπουν την περίοδο που διανύουμε ως μια ευκαιρία για να κάνουν τη διόρθωση που επιθυμούν στο προφίλ τους. Η βελτίωση αυτή όμως μπορεί να επιτευχθεί και με ελάχιστα επεμβατικούς τρόπους όπως τα ενέσιμα και να καθυστερήσει ίσως ή και να αποτρέψει την πορεία προς το χειρουργείο, που ωστόσο αποτελεί την πιο δραστική λύση και τη μόνιμη, σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όταν συνυπάρχει και λειτουργικό πρόβλημα. Οι πλαστικοί χειρουργοί του κέντρου Kosmesis Aesthetic Plastic Surgery μας αναλύουν τις επιλογές που έχουμε.

1. Η ενέσιμη ρινοπλαστική

«Δεν έχω κάνει ποτέ πλαστική επέμβαση στη μύτη μου. Αλλά θα σας πω τι έκανα, το ανακάλυψα πριν 1,5 χρόνο όπου βάζεις λίγο υαλουρονικό στη μύτη και διορθώνεται κάπως η καμπύλη που κάποια κορίτσια έχουμε» αποκάλυψε πριν λίγες μέρες το αγαπημενο μας #KosmesisGirl Φαίη Σκορδά στο Πρωινό αναφερόμενη στην ενέσιμη ρινοπλαστική. Πρόκειται για μια δημοφιλή, μη χειρουργική διαδικασία που διορθώνει τη μύτη χωρίς νυστέρι. Είστε κατάλληλοι υποψήφιοι για τη μέθοδο εφόσον έχετε ήβο-τη γνωστή καμπουρίτσα-οπότε με έγχυση υαλουρονικού οξέος ισιώνουμε τη μύτη. Ακόμα, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να γεμίσει σημάδια, ελλείμματα από τραυματισμό ή αποτυχημένο χειρουργείο, επιτυγχάνοντας συμμετρία και λείανση, μπορεί να ανορθώσει το πεσμένο ακρορίνιο και να αυξήσει μια πολύ μικρή ράχη μύτης. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο, μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο από 1 χρόνο, καθώς η μύτη δεν διαθέτει μυς που κινούνται για να το «καταναλώσουν».

Ανόρθωση ακρορίνιου με υαλουρονικό οξύ

Ωστόσο, η ενέσιμη ρινοπλαστική δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις που υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα: Δεν επιτυγχάνει μείωση του μεγέθους, δεν διορθώνει το διάφραγμα, που είναι μερικές από τις απόλυτες ενδείξεις για χειρουργική ρινοπλαστική.
Τι να περιμένετε μετά την ενέσιμη διαδικασία; Ίσως παρουσιάσετε οίδημα και κοκκινίλα τοπικά, τα οποία συνήθως υποχωρούν μέσα σε 24 ώρες. Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό και επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας, δίνοντας προσοχή να μην ασκείται πίεση στη μύτη (επομένως επιλέγετε μια λιγότερο σφιχτή μάσκα και περιορίζετε τις εξόδους σας την πρώτη εβδομάδα). Όπως τονίζουν οι πλαστικοί χειρουργοί της Kosmesis Aesthetic Plastic Surgery Center, η ενέσιμη ρινοπλαστική είναι μια ασφαλής διαδικασία σε έμπειρα χέρια. Για να έχετε καλό αισθητικό αποτέλεσμα με ασφάλεια, απαιτείται γνώση, εμπειρία, αλλά και καλή αισθητική κρίση και βαθιά γνώση της ανατομίας από την πλευρά του πλαστικού χειρουργού. Επίσης, έχετε υπόψη σας ότι επειδή απαιτείται ακρίβεια στην έγχυση και παρακολούθηση του αποτελέσματος, συνολικά μπορεί να χρειαστούν 1-3 συνεδρίες για να ολοκληρωθεί.

Δείτε το βίντεο Q&A για την ενέσιμη ρινοπλαστική
στο προφίλ της πλαστικού χειρουργού Δρ Βίλλυς Ροδοπούλου στο Instagram

2. Η ρινοπλαστική:
Το χειρουργείο

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν διορθώνονται με την ενέσιμη τεχνική, όπως το διάφραγμα. Ή άλλοτε πάλι, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να επιθυμεί μόνιμο αποτέλεσμα ακόμα και σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται και με ενέσιμο τρόπο, όπως η καμπουρίτσα του. Επομένως, είστε κατάλληλοι υποψήφιοι αν έχετε καμπούρα στη ράχη της μύτης, στραβή/μεγάλη μύτη, ακρορίνιο που χρειάζεται διόρθωση, δυσκολία στην αναπνοή εξαιτίας στραβού διαφράγματος ή μεγάλων ρινικών κογχών κ.ά.

Οι πιο σημαντικές τεχνικές είναι η ανοιχτή που απαιτεί ανασήκωση του δέρματος της μύτης και επιτρέπει στον πλαστικό χειρουργό να έχει πολύ καλή ορατότητα της ανατομίας της περιοχής-γι' αυτό και την προτιμάμε στην Kosmesis- και η κλειστή τεχνική. Στην τελευταία, οι τομές γίνονται μέσα στη μύτη και η μέθοδος συνήθως εφαρμόζεται σε πιο απλά περιστατικά.

Δείτε το βίντεο

Μάθετε περισσότερα για τις τεχνικές

Η επέμβαση συνήθως απαιτεί γενική αναισθησία και ένα βράδυ παραμονής στην κλινική. Αναφορικά με το χρόνο αποθεραπείας, μέχρι 5 μέρες θα πρέπει να φοράτε ένα διακριτικό ναρθηκάκι μύτης. Όταν παρέλθει το διάστημα αυτό, ο γιατρός θα αφαιρέσει το ναρθηκάκι κι ενδεχομένως κάποια εξωτερικά ράμματα, γιατί τα εσωτερικά απορροφώνται σε 1-3 μήνες. Το έντονο πρήξιμο και οι μελανιές υποχωρούν οριστικά μετά από 5-14 ημέρες, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα εμφανίζεται πιο σταδιακά και για να ολοκληρωθεί πλήρως μπορεί να χρειαστούν 6 μήνες-1 χρόνος.

Αν έχετε απορίες μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στα τηλ.: 210 6810490 και 210 6810616. Επιπλέον, μπορείτε να μας στείλετε τη φωτογραφία σας στη φόρμα επικοινωνίας που διαθέτει η Kosmesis και μέσω e-consulting να σας καθοδηγήσουμε σε ένα βαθμό σχετικά με το τι χρειάζεται στη δική σας περίπτωση.