Ρινοπλαστική: Η μέθοδος που χαρίζει όμορφο προφίλ

Από τις πιο συχνές επεμβάσεις που ζητούν άντρες και γυναίκες, η ρινοπλαστική έχει στόχο να διορθώσει την εικόνα της μύτης, να σβήσει την καμπουρίτσα (ήβο), να μικρύνει το μεγάλο ακρορίνιο, να βελτιώσει το σχήμα του, να το ανορθώσει αν είναι πεσμένο, να ισιώσει μια στραβή μύτη, να την κάνει πιο λειτουργική επεμβαίνοντας στο διάφραγμα, βελτιώνοντας έτσι και την αναπνοή σου. Η ρινοπλαστική μπορεί να είναι και διορθωτική σε περιπτώσεις τραυματισμού. Παρακάτω σου εξηγούμε τις επικρατέστερες τεχνικές, πότε χρησιμοποιούνται, αλλά και τι να περιμένεις μετά την επέμβαση.

Ανοιχτή vs κλειστή ρινοπλαστική

Η ανοιχτή μέθοδος: Έγινε πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια γιατί επιτρέπει στον πλαστικό χειρουργό να δει όλη την ανατομία της μύτης (οστά, χόνδρους κ.ά), προσφέρει ακρίβεια στη διαμόρφωσή της και στην τοποθέτηση μοσχευμάτων. Ο ειδικός κάνει μια τομή σε ένα σημείο που λέγεται στυλίδα και ανασηκώνει το δέρμα. Η ανοιχτή μέθοδος είναι ιδανική για δύσκολα περιστατικά.

Η κλειστή μέθοδος: Ο πλαστικός χειρουργός κάνει τομές μέσα στη μύτη, ενώ η μέθοδος ενδείκνυται περισσότερο σε απλές ρινοπλαστικές π.χ. αφαίρεση ήβου. Όπως και η ανοιχτή, έτσι και η κλειστή μέθοδος γίνεται με γενική αναισθησία.

Εκτός από τις παραπάνω, υπάρχει και η τεχνική delivery που ενδείκνυται για τη διόρθωση του ακρορίνιου, σε περίπτωση που ο γιατρός δεν κάνει την ανοιχτή μέθοδο. Η delivery του επιτρέπει να έχει ορατότητα του κάτω τμήματος της μύτης. Επίσης, κάτι που είναι καλό να γνωρίζεις είναι πως κατά τη διάρκεια της επέμβασης ίσως ο γιατρός χρειαστεί να προσθέσει μοσχεύματα για να στηρίξει τη μύτη σου π.χ. στη ράχη της. Οι πλαστικοί χειρουργοί του κέντρου Kosmesis Δρ Βίλλυ Ροδοπούλου και Δρ Ευάγγελος Κεραμίδας χρησιμοποιούν τα αυτόλογα μοσχεύματα που προέρχονται από το σώμα σου (χόνδρο από το αυτί, περιτονία από την κροταφική περιτονία κ.ά.) γιατί τα συνθετικά δημιουργούν προβλήματα κάποιες φορές.

Δες φωτογραφίες Πριν-Μετά

Τι σημαίνει στραβό διάφραγμα;

 Το διάφραγμα είναι οστό και χόνδρος που βρίσκονται ανάμεσα στα ρουθούνια και χωρίζει σε δύο τις ρινικές κοιλότητες. Σε πολλούς ανθρώπους δεν είναι ίσιο, μάλιστα το 80% έχουν στραβό διάφραγμα είτε εκ γενετής είτε λόγω τραυματισμού. Αυτό μπορεί να δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, πονοκεφάλους, κτλ. και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να διορθωθεί βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του ασθενή. Γενικά, είναι καλό να διορθώνεται όταν:

-είναι πολύ στραβό και μπορεί να προκαλεί συμπτώματα όπως χρόνια ρινική συμφόρηση, πονοκεφάλους, δυσκολία στην αναπνοή, ροχαλητό, πόνους στο πρόσωπο, συχνή αιμορραγία από τη μύτη, άπνοια στον ύπνο
-όταν η μύτη εξωτερικά είναι στραβή και θέλεις να βελτιώσεις την εικόνα σου
-όταν εκτελούμε απλή ρινοπλαστική σε μεγάλη μύτη. Εάν ελαττώσουμε το μέγεθος της μύτης, τότε το στραβό διάφραγμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην αναπνοή. Έτσι καλό είναι να διορθώνεται και το διάφραγμα ταυτόχρονα.
Μαζί με το διάφραγμα ορισμένες φορές χρειάζεται να διορθώσουμε και τις κόγχες οι οποίες είναι μικρά οστά στα πλάγια της μύτης.

Τι να περιμένεις μετά το χειρουργείο;

Θα φοράς στη μύτη ένα μικρό νάρθηκα για πέντε μέρες και μπροστά στη μύτη μια μικρή γάζα για τυχόν αιμορραγία για 16-24 ώρες. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 5 μέρες και το πρήξιμο και οι μελανιές υποχωρούν μετά από 5-14 ημέρες. Συνήθως σε 8-14 μέρες μπορείς να επιστρέψεις στη δουλειά σου. Το τελικό αποτέλεσμα έχει ολοκληρωθεί σε 6 μήνες-1 χρόνο. Θα πάρεις αντιβίωση για 5 μέρες και θα κάνεις πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό. Τα καλά νέα είναι ότι δεν θα πονάς και ότι τα σημάδια από τις τομές θα εξαφανιστούν μετά από 3 μήνες.