Ποια μεσοθεραπεία είναι η καταλληλότερη για εμένα;

Η μεσοθεραπεία είναι μια ιατρική εφαρμογή και ξεκίνησε τη δεκαετία 1950 από τον Μισέλ Πιστόρ, έναν Γάλλο γενικό γιατρό μιας μικρής πόλης. Αυτός ανακάλυψε ότι εισάγοντας, με τη βοήθεια πολύ λεπτής βελόνας, φαρμακευτικές ουσίες στο σημείο-κλειδί ή πλησίον του, αμβλύνεται η αίσθηση του πόνου, καθώς τα συστατικά τα οποία εφάρμοσε αρχικά είχαν αναλγητική δράση σε καταστάσεις που δημιουργούσαν πόνο. Τις επόμενες δεκαετίες, η μεσοθεραπεία άλλαξε τα δεδομένα στις μη χειρουργικές θεραπείες ανανέωσης προσώπου, αλλά και βελτίωσης του δέρματος στο σώμα. Σήμερα εφαρμόζεται για πιο νεανικό δέρμα με έγχυση βιταμινών και άλλων ουσιών που επιλέγονται ανάλογα με την ένδειξη, για λάμψη, αντιμετώπιση ουλών, αλλά και κάλυψη ραγάδων σώματος.
Σας παρουσιάζουμε τις πιο δημοφιλείς τεχνικές, από την πιο ήπια έως την πιο «επιθετική», που εφαρμόζουν οι Δρ Βίλλυ Ροδοπούλου και Δρ Ευάγγελος Κεραμίδας, πλαστικοί χειρουργοί του Kosmesis Aesthetic Plastic Surgery Center.

1. Μέθοδος Dermafrac
(Micro-chanelling)

Η συγκεκριμένη μέθοδος μεσοθεραπείας είναι η λιγότερο «επιθετική» και βασίζεται στη διάνοιξη μικρο-διαύλων (micro-chanelling) στο δέρμα με σκοπό τη διείσδυση, εντελώς ανώδυνα, δραστικών ουσιών, όπως κοχικό οξύ για λεύκανση και αποχρωματισμό των πανάδων, υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση, PRP και πεπτίδια για αντιγήρανση. Η έγχυση γίνεται με τη βοήθεια μιας κεφαλής μεγάλης ακρίβειας που διαθέτει μηχανισμό αναρρόφησης για να εγκλωβίσει το δερματικό ιστό και να τον φέρει σε επαφή με τις εκατοντάδες μικροσκοπικές ακίδες που βρίσκονται στην κεφαλή. Οι ακίδες δημιουργούν μικροδιαύλους για την εισαγωγή ουσιών. Οι κεφαλές που χρησιμοποιούμε στο σώμα φέρουν ακίδες μεγαλύτερου μήκους για περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Κάντε κλικ εδώ και δείτε τη micro-chanelling μέθοδο που εφαρμόσαμε στην ηθοποιό και πιστό #KosmesisGirl Νάντια Μπουλέ. Στη μέθοδο αυτή μπορούμε να εισάγουμε μεμονωμένα ή συνδυαστικά διαφορετικές ουσίες.

2. Golden touch micro-infusion
για λάμψη

Η μέθοδος Golden touch micro-infusion «παντρεύει» τη μεσοθεραπεία με το needling. Αντί για βελόνες, ο γιατρός εφαρμόζει στο δέρμα ειδική κεφαλή μίας χρήσης, με μικροσκοπικές επιχρυσωμένες ακίδες, χάρη στις οποίες μεταφέρονται σε βαθύτερα στρώματα, θρεπτικά συστατικά, ανάλογα πάντα με την ένδειξη. Το κύριο συστατικό μπορεί να είναι το PRP, δηλαδή το πλάσμα του αίματος (επομένως θα προηγηθεί αιμοληψία), αλλά οι συνδυασμοί ποικίλουν. Για ενυδάτωση, λάμψη και μείωση των ρυτίδων, συνήθως εισάγονται υαλουρονικό οξύ, ειδικές βιταμίνες και βιομιμητικά πεπτίδια, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προστεθεί βουτυλική τοξίνη Α σε ελάχιστη δοσολογία. Ένας άλλος συνδυασμός είναι το PRP, το υαλουρονικό οξύ και ειδικές λευκαντικές ουσίες για λεύκανση, ανανέωση και ενυδάτωση.
Συμπερασματικά, το Golden touch micro-infusion επιτυγχάνει:
- παραγωγή κολλαγόνου
- λείανση λεπτών ρυτίδων
- βελτίωση δυσχρωμιών/πανάδων και λεύκανση
- ενυδάτωση
- λείανση ουλών ακμής και ραγάδων
- μείωση μεγέθους πόρων
- σύσφιγξη

Κάντε κλικ εδώ και δείτε στο βίντεο πώς γίνεται

Καθώς η μέθοδος είναι μη επεμβατική, θα έχετε για πολύ λίγες μέρες ήπια ερυθρότητα στο δέρμα. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει επανάληψη μετά από 2-3 μήνες.

Κάντε κλικ εδώ και μάθετε γιατί η Golden touch micro-infusion
θεωρείται μια λαμπερή, χολιγουντιανή θεραπεία

Η μέθοδος γίνεται και στα χέρια για τις δυσχρωμίες

3. Dermapen microneedling

Το Dermapen microneedling είναι πιο ήπια μέθοδος από την ενέσιμη μεσοθεραπεία αλλά πιο «επιθετική» από τις παραπάνω. Το εργαλείο που χρησιμοποιείται είναι το Dermapen που φέρει πολύ μικρές ακίδες ανοίγοντας μονοπάτια ώστε να φτάσουν μέχρι το χόριο δραστικές ουσίες. Ο χρόνος επούλωσης είναι σύντομος, καθώς μέσα σε λίγες ώρες οι μικροοπές κλείνουν. Το αποτέλεσμα που θα δείτε το επόμενο διάστημα είναι λεία, σφριγηλή και νεανική όψη χάρη στην παραγωγή καινούριου κολλαγόνου. Ακόμα, θα δείτε μεγάλη διαφορά στα σημάδια (ουλές, ραγάδες) και στις δυσχρωμίες.
Συχνά στο microneedling βασικό δραστικό συστατικό είναι το PRP (δείτε την επόμενη θεραπεία), δηλαδή το πλάσμα του δικού μας αίματος.

Κάντε κλικ εδώ και δείτε τη διαδικασία step-by-step

4. Αυτόλογη ενέσιμη μεσοθεραπεία

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP (platelet rich plasma) είναι η πιο περιζήτητη μεσοθεραπεία τα τελευταία χρόνια. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι πως είναι βιοσυμβατή, καθώς γίνεται με δικά μας (αυτόλογα) υλικά. Βασίζεται στο γεγονός ότι το πλάσμα του αίματός μας οδηγεί σε ανάπλαση του δέρματος, όταν υποστεί κατάλληλη επεξεργασία, δηλαδή απομονωθούν τα αιμοπετάλιά του και ενεργοποιηθούν, ώστε να απελευθερώσουν αυξητικούς παράγοντες. Ειδικότερα, στην αυτόλογη μεσοθεραπεία, ο γιατρός κάνει λήψη αίματος και αφού γίνεται φυγοκέντριση και απομονώνεται το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα, αυτό εισάγεται κάτω από την επιδερμίδα με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας.

Κάντε κλικ εδώ και δείτε στο βίντεο πώς γίνεται
η αυτόλογη μεσοθεραπεία

Έχετε υπόψη σας ότι στο Kosmesis Aesthetic Plastic Surgery Center ακολουθούμε εξατομικευμένη προσέγγιση, επιλέγοντας τη σωστή δοσολογία, σύμφωνα με τις ανάγκες του δέρματος και τον κατάλληλο τρόπο έγχυσης. Το PRP μπορεί να γίνει και με μη ενέσιμο τρόπο, όπου  αντί για βελόνες χρησιμοποιούνται μικροσκοπικές ακίδες που διεισδύουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας. Ενδεικτικά έχουμε τρεις τεχνικές που αναφέραμε και παραπάνω:
Το microneedling, μια αποκλειστική signature μέθοδο που ονομάζεται Golden touch micro-infusion και μια άλλη που γίνεται μέσω micro-chanelling με την μέθοδο Dermafrac (με τον τελευταίο τρόπο γίνεται λίγο πιο επιφανειακά).

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία προσφέρει:
-ανάπλαση
-σφριγηλότητα
-ενυδάτωση και λάμψη
-αντιγήρανση (πρόληψη εμφάνισης νέων ρυτίδων)
-βελτίωση όψης ουλών ακμής
-βελτίωση όψης ραγάδων
-μείωση πανάδων
-βελτίωση όψης κυτταρίτιδας

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP γίνεται σε πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ, χέρια, πόδια (για ραγάδες, κυτταρίτιδα). Το αποτέλεσμα διαρκεί έως και 6 μήνες, υπερβαίνει δηλαδή συνήθως την κλασική μεσοθεραπεία. Ο γιατρός μπορεί να προτείνει επανάληψη σε 4-6 μήνες.
Το δέρμα μπορεί να εμφανίσει ελαφρύ πρήξιμο, εκχυμώσεις και ερυθήµατα, τα οποία όμως θα υποχωρήσουν σε λίγες μέρες.
Έχετε υπόψη σας ότι με ειδική επεξεργασία (PRFM) μπορούμε να δημιουργήσουμε και φυσικό filler από το πλάσμα του αίματος και να το χρησιμοπποοήσουμε στη θέση του υαλουρονικού για να γεμίσουμε ρυτίδες και ουλές.