Ενέσεις βουτυλικής τοξίνης Α: Κι όμως, ανεβάζουν την ψυχολογία μας

Οι ενέσεις βουτυλικής τοξίνης Α είναι η πιο διάσημη και αποτελεσματική αντιρυτιδική θεραπεία. Ωστόσο, μέσα στα χρόνια χρήσης της φαρμακευτικής ουσίας που αρχικά χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για μια πάθηση των ματιών, το στραβισμό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι είναι αποτελεσματικό σε περισσότερες ενδείξεις. Μια από αυτές είναι η αντικαταθλιπτική δράση που δείχνει να έχει. Σε καμία περίπτωση το συστατικό δεν αντικαθιστά τη φαρμακευτική αγωγή, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη, όμως δείχνει να βελτιώνει τη διάθεση των ανθρώπων που υποβάλλονται στη μέθοδο. Παρακάτω σας εξηγούμε όλες τις ενδείξεις για τις οποίες εφαρμόζονται οι ενέσεις βουτυλικής τοξίνης Α.

1. Βουτυλική τοξίνη Α
κατά της κατάθλιψης;

Αναφορικά με την αντικαταθλιπτική δράση που αναφέρθηκε και αποτελεί αντικείμενο έρευνας (επομένως ναι μεν είναι καινούρια ένδειξη, αλλά τονίζουμε ότι δεν έχει καταχωρηθεί στις εγκεκριμένες ακόμη), μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε το περασμένο καλοκαίρι διενήργησαν ερευνητές στη σχολή Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Οι ίδιοι εξέτασαν δεδομένα από 40.000 ανθρώπους που είχαν υποβληθεί σε ενέσεις βουτυλικής τοξίνης Α για διάφορους λόγους. Στη μελέτη αυτή που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Scientific Reports, η επιστημονική ομάδα επισήμανε ότι οι ασθενείς ανέφεραν πως εμφάνιζαν καταθλιπτικά επεισόδια λιγότερο συχνά από εκείνους που έκαναν άλλες θεραπείες για τις ίδιες ενδείξεις. Η θεωρία είναι ότι μειώνοντας τις μυικές συσπάσεις στο πρόσωπο που κάνουμε όταν κινούμε τους μυς του προσώπου (π.χ. μεσόφρυο) η εικόνα μας στον καθρέφτη είναι πιο ξεκούραστη και χαρούμενη και αυτό επιδρά στην ψυχολογία μας. Ίσως όμως ο μηχανισμός είναι πιο περίπλοκος, γι' αυτό και ακόμα ερευνάται.

2. Βουτυλική τοξίνη Α
κατά των ρυτίδων

Η αντιρυτιδική χρήση της τοξίνης είναι η πιο δημοφιλής και συχνή. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας εισάγουμε την ουσία με ένεση ενδομυικά, δηλαδή στους μυς που συσπώνται και ευθύνονται για τη δημιουργία ρυτίδων έκφρασης. Η βουτυλική τοξίνη Α αδρανοποιεί τις συσπάσεις αυτές, με αποτέλεσμα για περίπου 4 μήνες, όσο διαρκεί η δράση της, το πρόσωπο να δείχνει πιο νεανικό και ξεκούραστο. Τονίζουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι η δοσολογία είναι εξατομικευμένη. Δεν χρειάζονται όλοι την ίδια δόση φαρμάκου, ενώ η ποσότητα μπορεί να διαφοροποιείται και σε κάθε επόμενη επίσκεψη στο ιατρείο (αξίζει να δείτε το βίντεο με εμπειρία ασθενούς μας). Γι’ αυτό, στο Kosmesis Aesthetic Plastic Surgery Center, εφαρμόζουμε μια εξατομικευμένη προσέγγιση, αφιερώνοντας χρόνο σε κάθε πρόσωπο και εστιάζοντας στην ανατομία και τις ανάγκες του. Οι δε μέθοδοι έγχυσης που υιοθετούμε σέβονται την προσέγγισή μας αυτή: Ενδεικτικά, στο mesobotox εισάγουμε πιο επιφανειακά βουτυλική τοξίνη Α, σαν μεσοθεραπεία, δίνοντας νεανική όψη σε όλο το πρόσωπο.

Δείτε φωτογραφίες πριν & μετά τη συνεδρία βουτυλικής τοξίνης Α

Δείτε το βίντεο εδώ με την πλαστικό χειρουργό  Δρ Ροδοπούλου που εφαρμόζει την αντιρυτιδική θεραπεία στο πρόσωπό της.

Συνολικά, η αντιρυτιδική θεραπεία με ενέσεις βουτυλικής τοξίνης Α γίνεται στα εξής σημεία:
-Το πόδι της χήνας ή τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια
-Τις ρυτίδες στο μέτωπο
-Τις ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια
-Τις ρυτίδες στις παρειές
-Το λαιμό για τη χαλάρωση του δέρματος (nefertiti lift).

Δείτε στο βίντεο τη συνολική ανανέωση προσώπου από τον πλαστικό χειρουργό Δρ Ευάγγελο Κεραμίδα.

3. Υπεριδρωσία

Η βουτυλική τοξίνη Α εγχέεται στην έσω επιφάνεια των χεριών (παλάμες), στις μασχάλες, στο μέτωπο, στια πέλματα των ποδιών, περιοχές όπου ο ενδιαφερόμενος παραπονιέται ότι παρουσιάζει περίσσεια ιδρώτα. Για την υπεριδρωσία που εμφανίζουν ορισμένοι άνθρωποι, η έγχυση δεν γίνεται ενδομυϊκά, όπως στην περίπτωση των ρυτίδων, καθώς σκοπός δεν είναι να αναστείλουμε την κίνηση των μυών. Η έγχυση γίνεται επιφανειακά και αδρανοποιεί τις λείες μυικές ίνες που περιβάλλουν τους ιδρωτοποιούς αδένες, έτσι ώστε να γίνεται αδύνατη η σύσπασή τους και να αναστέλλεται η έκκριση ιδρώτα. Το ευχάριστο είναι ότι η δράση της βουτυλικής τοξίνης Α σε αυτά τα σημεία διαρκεί μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με τα σημεία όπου την εισάγουμε για την αντιρυτιδική θεραπεία. Το διάστημα μπορεί να φτάσει τους 6 μήνες.

Άλλες ενδείξεις

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) έχει ακόμα εγκρίνει τη χρήση της βουτυλικής τοξίνης Α για τις παρακάτω καθαρά ιατρικές ενδείξεις:
Σπαστικότητα: Η θεραπεία γίνεται σε άτομα που παρουσιάζουν σπαστικότητα (π.χ. δυστονία) και ακούσια μυική δραστηριότητα. Οι ενέσεις γίνονται τοπικά, στην περιοχή που χρειάζεται
Στραβισμός: Η θεραπεία γίνεται σε ηλικίες άνω των 12 ετών
Υπερτροφία μασητήρα: Όταν ο μυς τον οποίο χρησιμοποιούμε για να ανοιγοκλείνουμε το στόμα είναι υπερτροφικός, η μυοχαλαρωτική – αντιρυτιδική ενέσιμη θεραπεία προσώπου μπορεί να ανακουφίσει.
Ημικρανία: Οι ενέσεις γίνονται προληπτικά με στόχο τη μείωση των επεισοδίων ημικρανίας σε ανθρώπους στους οποίους διαρκεί τουλάχιστον 4 ώρες τις μισές ή περισσότερες μέρες του μήνα.

Ενδείξεις στις οποίες οι γιατροί βλέπουν εμπειρικά αποτέλεσμα αλλά ακόμη δεν έχουν καταχωρηθεί στις εγκεκριμένες είναι:
-η λιπαρότητα δέρματος
-η ροδόχρους ακμή
-τα χειλοειδή που είναι υπερτροφικές ουλές κ.ά.