Η πρόληψη και οι επεμβάσεις της ελπίδας: Έτσι θα νικήσουμε τον καρκίνο του μαστού

Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού είναι ο Οκτώβριος. Οι γυναίκες είναι το μεγαλύτερο και πιο πιστό κοινό του Kosmesis Aesthetic Plastic Surgery Center και νιώθουμε ότι οφείλουμε σε όλες εσάς ένα τέτοιο άρθρο που τονίζει την αξία της αυτοφροντίδας και της προστασίας της υγείας μας.

Περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωή της, μια νόσο που μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό. Με την πρόληψη μπορούμε να έχουμε έγκαιρη διάγνωση και να πετύχουμε 100% ίαση. Για όλους τους παραπάνω λόγους αποφασίσαμε να αφιερώσουμε αυτό το άρθρο στην ενημέρωση γύρω από την πρόληψη της νόσου αλλά και τις επεμβάσεις αποκατάστασης.

Η πρόληψη:
Εξετάσεις & lifestyle

Το ξέρατε ότι μόλις ένα 5-10% των περιστατικών καρκίνου του μαστού οφείλεται σε κληρονομούμενα γονίδια, με πιο γνωστά τα BRCΑ 1 και 2; Σε αυτές τις περιπτώσεις όπου υπάρχει ιστορικό κληρονομικότητας το οποίο πρέπει να αναφέρουμε στο μαστολόγο μας, οι ογκολόγοι προτείνουν ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο παρακολούθησης που συνήθως ξεκινά νωρίς και μπορεί να περιλαμβάνει ένα συνδυασμό εξετάσεων. Ακόμα, σε κάποιες περιπτώσεις προτείνεται προληπτικά προφυλακτική µαστεκτοµή ή προληπτική αφαίρεση ωοθηκών ή φαρµακευτική αγωγή.

Ωστόσο, η πρόληψη στην πλειονότητα των γυναικών βασίζεται, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, στην ψηφιακή µαστογραφία που πρέπει να έχει ξεκινήσει στα 45 και αποτελεί τη µοναδική βασική εξέταση προσυµπτωµατικού ελέγχου (οι υπόλοιπες είναι συμπληρωματικές). Σε όλες τις περιπτώσεις, ο τρόπος ζωής (σωστή διατροφή στο πρότυπο της μεσογειακής, 150' μέτριας ή 75' έντονης άσκησης, η αποχή από καρκινογόνους παράγοντες, όπως το κάπνισμα) φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο.

Στο Kosmesis Aesthetic Plastic Surgery Center δίνουμε έμφαση στην πρόληψη, καθώς το όμορφο στήθος θέλουμε πρώτα από όλα να είναι υγιές. Προϋπόθεση για μια αισθητική επέμβαση αυξητικής μαστού είναι να έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες εξετάσεις στο μαστό, με έμφαση στην ψηφιακή μαστογραφία και τον υπέρηχο μαστού, πάντα σε συνεννόηση της γυναίκας με τον μαστολόγο της. Επίσης είναι σημαντικό μια γυναίκα να απευθύνεται στην κατάλληλη ειδικότητα για την εξέταση του στήθους της κι αυτή είναι πρωτίστως ο χειρουργός μαστολόγος.

Τα συμπτώματα

Ποια είναι όμως τα σημάδια που πρέπει να μας κάνουν να απευθυνθούμε άμεσα στο γιατρό;
-Σκληρά εξογκώματα στο στήθος, ογκίδια στη μασχάλη
-Εσοχή στο δέρμα, κνησμός στη θηλή, υφή πορτοκαλιού
-Ερυθρότητα, πρήξιμο στο στήθος
-Έκκριμα από τη θηλή, αιμορραγία
-Αλλαγή στο μέγεθος ή σχήμα του στήθους
-Πόνος σε κάποιο σημείο του στήθους

Η αποκατάσταση

Σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει χειρουργική αφαίρεση με μερική ή ολική μαστεκτομή, έχετε υπόψη σας ότι οι ογκοπλαστικές τεχνικές και τα υλικά έχουν εξελιχθεί, ώστε το αποτέλεσμα να δείχνει όσο πιο φυσικό γίνεται, ενώ οι επεμβάσεις αποκατάστασης μπορούν ορισμένες φορές να ξεκινήσουν άμεσα μετά το χειρουργείο (πάντα σε συνεννόηση και με τη σύμφωνη γνώμη του ογκολόγου). Συνήθως η αποκατάσταση περιλαμβάνει παραπάνω από μία χειρουργικές πράξεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σε διάφορα στάδια.

Έχετε υπόψη σας ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και η προσέγγιση που ακολουθείται είναι εξατομικευμένη. Ενδεικτικά, τα νέας γενιάς ενθέματα σιλικόνης είναι ανατομικά, έχουν μορφή σταγόνας και δίνουν πιο φυσικό αποτέλεσμα και σχήμα. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί η ενδεδειγμένη λύση να είναι άλλη και να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κρημνούς, δηλαδή ιστούς από δέρμα, λίπος, μυς από την ίδια τη γυναίκα (τα λαμβάνουμε από την κοιλιά, τη ράχη, το μηρό κ.τλ.). Το στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε δέρμα, θηλή, σχήμα εκεί όπου ίσως αυτά απουσιάζουν, προσφέροντας φυσικό και αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα που θα δώσει στη γυναίκα την αυτοπεποίθησή της και θα ανεβάσει την ψυχολογία της μετά από ένα τόσο τραυματικό γεογονός.

Διαβάστε περισσότερα για τις κλασικές και τις σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης και τις ενδείξεις τους.

Δείτε φωτογραφίες Πριν-Μετά την αποκατάσταση

Μπορείτε να μας καλέσετε για οποιαδήποτε απορία και να μας συμβουλευτείτε στα τηλ.: 210 6810616, 210 6810490.