Τι θα συμβει αν σταματησετε να κανετε ενεσιμες θεραπειες κατα των ρυτιδων;

«Το δέρμα μου θα γίνει όπως ήταν πριν, αν σταματήσω τις ενέσεις βουτυλικής τοξίνης;» είναι μια ερώτηση που μας θέτουν κάποιοι ασθενείς. Θα σας αναλύσουμε τι συμβαίνει με τα ενέσιμα, τόσο με τη βουτυλική τοξίνη τοξίνη τύπου Α που εγχύουμε για να λειάνουμε τις ρυτίδες όσο και με το υαλουρονικό οξύ που τις γεμίζει, ενώ μπορεί να προσφέρει όγκο και σε ελλείμματα.

Η περίπτωση της
βουτυλικής τοξίνης τύπου Α

Οι ενέσεις βουτυλικής τοξίνης τύπου Α παραμένουν από τις πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες. Για καθαρά αισθητικούς λόγους οι ενέσεις ξεκίνησαν να γίνονται από τη δεκαετία του 1990, καθώς η φαρμακευτική αυτή ουσία χρησιμοποιούνταν δεκαετίες πριν για το στραβισμό. Μάλιστα, τυχαία παρατηρήθηκε η δυνατότητά της να λειαίνει τις ρυτίδες απενεργοποιώντας τους μυς της περιοχής, όπου γίνεται η ένεση (στο μεσόφρυο, πλάγια των ματιών, στο μέτωπο, στο περίγραμμα του προσώπου, στο λαιμό, στις παρειές). Κατά συνέπεια, η περιοχή είναι ήρεμη, οι ρυτίδες σχεδόν εξαφανίζονται, δεν βαθαίνουν περισσότερο και δεν δημιουργούνται καινούριες. Το αποτέλεσμα αυτό διαρκεί κατά μέσο όρο 3-6 μήνες. Δεν μπορούμε να ορίσουμε με ακρίβεια τη διάρκεια του αποτελέσματος γιατί η ουσία μεταβολίζεται διαφορετικά σε κάθε ασθενή, η εκφραστικότητα του καθενός είναι διαφορετική όπως και η ποιότητα του δέρματος και ο τρόπος που φροντίζει το πρόσωπό του/της.

VIDEO: Δείτε πώς γίνεται αναίμακτα brow lift
με τη βοήθεια της βουτυλικής τοξίνης τύπου Α

Τι συμβαίνει, όμως, αν κάποιος σταματήσει τις ενέσεις; Έχουμε παρατηρήσει ότι αν κάποιος είναι συνεπής στις ιατρικές επισκέψεις για τη θεραπεία, στην πορεία το δέρμα του χρειάζεται λιγότερο συχνά μια αναμνηστική δόση. Αυτό συμβαίνει λόγω της παρατεταμένης χαλάρωσης των μυών, γεγονός που «ηρεμεί» τις ρυτίδες. Αν, λοιπόν, σταματήσουμε την ενέσιμη θεραπεία και αφήσουμε το δέρμα μας, αυτό στην πορεία θα αποκτήσει την προ βουτυλικής τοξίνης κινητικότητά του, επομένως οι ρυτίδες θα αρχίσουν να εμφανίζονται και να βαθαίνουν. Ωστόσο, το δέρμα δεν θα είναι όπως στην προ βουτυλικής τοξίνης εποχή, αλλά σε καλύτερη κατάσταση. Ωστόσο, αν η αποχή από τη θεραπεία συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ρυτίδες θα βαθύνουν, το περίγραμμα του προσώπου θα χάσει τον τόνο και τη σφριγηλότητά του εξαιτίας της χαλάρωσης αλλά και επειδή τίποτε δεν θα απενεργοποιεί τις μυικές συσπάσεις.

Περιστατικό Πριν-Μετά τη θεραπεία με βουτυλική τοξίνη

Συμβουλεύουμε την/τον κάθε ενδιαφερόμενη/-ο που σκέφτεται να σταματήσει τη θεραπεία κατά των ρυτίδων, να αναλογιστεί τους λόγους. Η μέθοδος, όπως την εφαρμόζουμε στο ιατρείο Kosmesis Aesthetic Plastic Surgery Center, εξατομικεύεται και η δοσολογία που χρησιμοποιούμε κατόπιν μελέτης του προσώπου, δεν το «παγώνει», αφού του επιτρέπει να διατηρεί την κινητικότητά του.

VIDEO: Κάντε κλικ εδώ και μάθετε
την προσέγγιση που ακολουθούμε
(Πηγή: Οδηγός Καλής Ζωής με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη)

Τι συμβαίνει με το υαλουρονικό οξύ

Εισάγουμε το υαλουρονικό οξύ σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου και των χεριών για να ενυδατώσουμε, να διατηρήσουμε τα επίπεδα της υγρασίας υψηλά, να προσφέρουμε όγκο σε σημεία από όπου λείπει, να γεμίσουμε βαθειές ρυτίδες, όπως εκείνες γύρω από το στόμα, στις ρινοπαρειακές πτυχές, αλλά και πιο λεπτές, όπως του καπνιστή (που είναι κάθετες στα χείλη) κ.ά. Ειδικότερα, εισάγουμε το υλικό στη ρινοχειλική αύλακα, τις γραμμές μεταξύ της εξωτερικής γωνίας του στόματος και του πιγουνιού, τις αύλακες στα κάτω βλέφαρα, δίνουμε όγκο στα χείλη, τα ζυγωματικά, τονίζουμε με αυτό το περίγραμμα του προσώπου και καταργούμε την ασυμμετρία και τις δυσμορφίες της ράχης της μύτης. Το ωραίο αποτέλεσμα διαρκεί 6-12 μήνες.

VIDEO: Δείτε πώς κάνουμε την έγχυση υαλουρονικού οξέος με την προσωπική μας Sfumato τεχνική

Τι θα συμβεί αν σταματήσετε τις ενέσεις; Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Είναι δυνατό μετά από 1 χρόνο το πρόσωπο κάποιων ανθρώπων που κάνουν τακτικά τη θεραπεία, να μην χρειάζεται πια τόσο συχνά την συντήρηση, κάτι που εμείς επισημαίνουμε εφόσον το διαπιστώσουμε. Εξάλλου, η φιλοσοφία μας είναι το φυσικό αποτέλεσμα.

Περιστατικό Πριν-Μετά την εφαρμογή υαλουρονικού

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μετά από συναπτά έτη το δέρμα δημιουργεί εσωτερικά ινώδη ιστό και οι ανάγκες του δεν είναι οι ίδιες. Αν όμως παρέλθει το διάστημα όπου το υλικό έχει απορροφηθεί και το δέρμα δεν καλύπτεται στο κομμάτι της ενυδάτωσης ούτε επωφελείται των άλλων ιδιοτήτων του υαλουρονικού σε αύξηση του όγκου, τα ζυγωματικά σαφώς θα δείχνουν πιο στεγνά, τα χείλη πιο λεπτά, οι ρυτίδες βαθειές. Το πρόσωπο δεν θα έχει επανέλθει στην προ υαλουρονικού κατάσταση, αλλά σταδιακά μέσα στα χρόνια θα επιδεινωθεί. Με το πέρας του χρόνου χάνουμε ακόμα περισσότερο δικό μας υαλουρονικό και κολλαγόνο και τα σημάδια της γήρανσης είναι πιο ορατά.

VIDEO: Ακούστε τη μαρτυρία ασθενή μας για την εμπειρία της
από τις ενέσιμες θεραπείες