Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού, σε μια διεθνή προσπάθεια, με στόχο την καταπολέμηση της νόσου. Με πρωτοβουλία της Εταιρείας Καρκίνου του Μαστού των Ηνωμένων Πολιτειών (Susan G. Komen Breast Cancer Foundation) ξεκίνησε το 1985 η προσπάθεια αυτή και έκτοτε έχει υιοθετηθεί από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, ο Οκτώβριος σαν Μήνας Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού έχει καθιερωθεί από το 1997.
Βασικός στόχος του Μήνα Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού είναι η δημιουργία μιας κουλτούρας πρόληψης, καθώς και η εμπέδωση του μηνύματος ότι ο καρκίνος είναι μια νόσος όπως όλες οι άλλες, η οποία, όταν εντοπιστεί σε πρώιμα στάδια, κατά κανόνα θεραπεύεται.
Στο Kosmesis, πιστεύουμε ότι όμορφο στήθος είναι το υγιές στήθος, για αυτό το λόγο συστήνουμε σε κάθε γυναίκα να βάλει την πρόληψη στη ζωή της!
Η νόσος
Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος Νεοπλασιών, το 2022, στην Ελλάδα διαγνώστηκαν 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και 1.600 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο.
Παρόλη την υψηλή συχνότητα της, η ασθένεια είναι ολοένα και λιγότερο απειλητική για τη ζωή, επειδή ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορούν να οδηγήσουν στην ίαση. Ταυτόχρονα, οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν οδηγήσει την ιατρική επιστήμη σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις.
1ο βήμα η αυτοεξέταση μαστών
Για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι χρήσιμη η συστηματική κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό μετά τα 35 (και η προσθήκη του μαστογραφικού ελέγχου μετά την ηλικία των 40, όπως θα αναφερθεί αναλυτικά στη συνέχεια).
Ωστόσο, η αυτοεξέταση του μαστού αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο καθώς εξοικειώνει τη γυναίκα με το στήθος της και τυχόν αλλαγές θα την κινητοποιήσουν να απευθυνθεί στο γιατρό της νωρίτερα.
H αυτοεξέταση είναι καλό να γίνεται μια φορά το μήνα, μεταξύ της 5ης και 10ης ημέρας του κύκλου. Μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να γίνεται μία συγκεκριμένη μέρα του μήνα, κάθε φορά την ίδια. Η γυναίκα πρέπει να κάνει:
- Οπτική εξέταση μπροστά στον καθρέφτη,
- Ψηλάφηση σε όρθια στάση, κατά προτίμηση την ώρα του μπάνιου,
- Ψηλάφηση ξαπλωμένη
Η αξία της μαστογραφίας
Η εξέταση επιλογής για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία, δηλαδή η ακτινογραφία του μαστού με ένα ειδικό μηχάνημα που λέγεται μαστογράφος. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και, με τα νέα μηχανήματα, η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή. Όλες οι γυναίκες, στην Ελλάδα, κάνουν πλέον ψηφιακή μαστογραφία που είναι πιο εξελιγμένη και δίνει πολύ πιο ευκρινή αποτελέσματα από την κλασική μαστογραφία.
Η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται σε ηλικία μεταξύ 35 έως 40 χρονών και αποτελεί τη μαστογραφία αναφοράς για το μέλλον.
Τι ισχύει για τις γυναίκες με πυκνούς μαστούς
Οι γυναίκες με αυξημένη πυκνότητα μαστών έχουν επιπλέον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, επειδή οι όγκοι που αναπτύσσουν είναι πιο επιθετικοί, ενώ παράλληλα, η εντόπιση όγκων σε πυκνούς μαστούς στη μαστογραφία είναι πιο δύσκολη. Έτσι, στις γυναίκες αυτές είναι απαραίτητο να συμπληρώνεται ο έλεγχο με υπερηχογράφημα μαστών.
Το Πρόγραμμα Πρόληψης «Φώφη Γεννηματά»
Το προληπτικό πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά-Πρόληψη κατά του Καρκίνου του Μαστού» αποτελεί την πρώτη δράση προληπτικής ιατρικής του υπουργείου Υγείας, που ξεκίνησε να τρέχει τον Ιούνιο του 2022 και αφορά 1.300.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών. Εξαιρούνται οι γυναίκες που έχουν ήδη κάνει εξέταση μαστού κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, είτε έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού στην τελευταία πενταετία.
Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι οι εξής:
- Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους
- Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)
- Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης)
Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι εύκολη και συνάμα πολύ γρήγορη, χωρίς αναμονές και αναβολές. Οι γυναίκες δικαιούχοι ακολουθούν τα βήματα που αναλυτικά αναφέρονται στο mastografia.gov.gr.
Η πρόληψη για τον καρκίνο του στήθους αλλά και γενικότερα για κάθε νόσο πρέπει να ενταχθεί στην κουλτούρα και το lifestyle της σύγχρονης γυναίκας καθώς αποτελεί μία πράξη ευθύνης και αγάπης για τον εαυτό της. Ο ειδικός γιατρός είναι πάντα δίπλα σας για να λύσει κάθε απορία σας και να καθοδηγήσει στις απαραίτητες προληπτικές για εσάς εξετάσεις.