Όταν κα. Ροδοπούλου αναφερόμαστε στα “ενέσιμα” ποιες είναι οι ουσίες και ποια η δράση τους;
“Αναφερόμαστε στις ουσίες που μπορεί να γίνουν κυρίως στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα με ενέσιμο τρόπο. Πρωτίστως αναφερόμαστε στη μυοχαλαρωτική – αντιρυτιδική ενέσιμη θεραπεία προσώπου που γίνεται για μείωση της σύσπασης κάποιων μυών του προσώπου, για εξάλειψη των δυναμικών κυρίως ρυτίδων, στο υαλουρονικό οξύ σε μορφή τζελ για βελτίωση των στατικών ρυτίδων και απώλειας όγκου ή και στο υαλουρονικό οξύ και βιταμινών, σε υγρή μορφή που χρησιμοποιούνται με την μέθοδο της μεσοθεραπείας, για βελτίωση της σφριγηλότητας της επιδερμίδας. Τέλος στην φωσφατιλυδοχολίνη, που προκαλεί λιποδιάλυση και βελτίωση της κυτταρίτιδας”.
Υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που μπορεί κάποιος να ξεκινήσει τα ενέσιμα;
“Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία, αλλά συγκεκριμένες ενδείξεις, δηλαδή όταν χρειάζεται. Και συνήθως χρειάζεται στην δεκαετία των 30. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει ανάγκη και νωρίτερα π.χ. σε μία 25χρονη γυναίκα που θέλει φρεσκάρισμα στην επιδερμίδα της ή που έχει εμφανίσει κυτταρίτιδα και θέλει να την βελτιώσει”.
Ποιες είναι οι εφαρμογές της συγκεκριμένης ουσίας; Δημοσίευμα του Τύπου, ήθελε την Σάρον Στόουν να σκέφτεται τη μυοχαλαρωτική – αντιρυτιδική ενέσιμη θεραπείας προσώπου για τις πατούσες του παιδιού της, για να μην ιδρώνουν.
“Η συνήθης και πιο γνωστή εφαρμογή της μυοχαλαρωτικής – αντιρυτιδικής ενέσιμης θεραπείας προσώπου είναι η εξάλειψη των δυναμικών ρυτίδων (ρυτίδες έκφρασης) του προσώπου και του λαιμού αλλά η δράση της επεκτείνεται και στον έλεγχο της υπεριδρωσίας αλλά και στην θεραπεία της σπαστικότητας κάποιων μυών (π.χ. βλεφαρόσπασμος, ραιβόκρανο, ημικρανίες)”.
Ένα πρόσωπο ΧΩΡΙΣ ρυτίδες είναι ζητούμενο ή αποτελεί ιατρικό λάθος;
“Το πρόσωπο, είναι το πιο εμφανές και εκτεθειμένο σημείο του σώματος, ο καθρέφτης μας, γι αυτό και θα πρέπει να «ταιριάζει» κατά την γνώμη μου, με το υπόλοιπο σώμα και την ηλικία που αυτό «αποκαλύπτει». Ένα φρέσκο πρόσωπο, δεν είναι ένα ακίνητο ανέκφραστο παραφουσκωμένο πρόσωπο που μπορεί να στέκεται στους ώμους ενός σώματος, αντίστοιχα παραποιημένου ή απλά, μη ταιριαστού. Το ανθρώπινο μάτι, είναι εκπαιδευμένο να διακρίνει το αφύσικο. Και το αφύσικο, δεν είναι ποτέ ελκυστικό. Γι αυτό, οι υπερβολές, όταν ζητούνται ή όταν εκτελούνται, δεν είναι, κατά την γνώμη μου, αποδεκτές”.
Πως μπορείτε να βρείτε την ιδανική ποσότητα που θα επιτρέπει και στο πρόσωπο να διατηρεί τις εκφράσεις του, αλλά και στην ενδιαφερόμενη να “εξαφανίσει” τις βαθιές ρυτίδες;
“Η διαδικασία αυτή, είναι συνήθως σταδιακή. Την πρώτη φορά που θα κάνω την θεραπεία σε μια ενδιαφερόμενη, χορηγώ την δόση που βάσει της εμπειρίας μου και του προβλήματος, θα δώσει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα και πάντα συντηρητικά. Η ασθενής, επανέρχεται σε δύο εβδομάδες που η δράση της ουσίας είναι πλέον ολοκληρωμένη και τότε ελέγχω το αποτέλεσμα μαζί της. Αν χρειάζεται, προσθέτω και τελειοποιώ το αποτέλεσμα, πάντα στα πλαίσια του φυσικού, γιατί αυτό επιδιώκω. Επειδή η αντίδραση του κάθε ασθενούς είναι διαφορετική, όπως και το πρόβλημα του, θα πρέπει και η θεραπεία, να είναι εξατομικευμένη και σταδιακή. Και προτιμώ την πιο συντηρητική δόση, γιατί να προσθέσω μπορώ, να αφαιρέσω όμως δεν γίνεται, σε περίπτωση υπερβολικής ανταπόκρισης. Πάντα σημειώνω στον φάκελο του ασθενούς με λεπτομέρεια, τι έχω κάνει και κρατώ και ατομικό φωτογραφικό αρχείο. Έτσι, ξέρω την επομένη φορά με αρκετή ακρίβεια, τι πρέπει να κάνω”.
Σε πόσες μέρες φαίνονται τα αποτελέσματα;
“Συνήθως η δράση του φαρμάκου αρχίζει σε 3-4 μέρες και ολοκληρώνεται σε δύο εβδομάδες”.
Αλήθεια, κυκλοφορεί “ανάμεσά μας ” γυναίκα των media που μετά τα 30, να μην έχει κάνει, έστω, μία φορά ενέσιμο;
“Ναι, γιατί όχι. Πολύ σημαντικό στην νεανικότητα ενός προσώπου, είναι τα γονίδια και ο τρόπος ζωής. Την βοήθεια των ενέσιμων μπορεί να την χρειαστεί κανείς και μετά τα δεύτερα -αντα κι ας είναι πρόσωπο των media”.
Ποιοι ΔΕΝ πρέπει να το κάνουν ;
“Oι αντενδείξεις είναι ελάχιστες γι’ αυτό και είναι πολύ δημοφιλής η θεραπεία. Κυρίως αφορούν ασθενείς με αυτόνοσες παθήσεις των μυών ή που είναι σε θεραπεία με συγκεκριμένο αντιβιοτικό”.
Μιλήστε μας για το υαλουρονικό. Που το εφαρμόζετε και ποιές οι προϋποθέσεις;
“Το υαλουρονικό οξύ, αποτελεί φυσικό συστατικό τού σώματος μας. Πιο ειδικά, είναι μια υδρόφιλη πρωτεΐνη, στοιχείο της θεμέλιας ουσίας του δέρματος (χόριο). Το υαλουρονικό οξύ που χρησιμοποιούμε για ενέσιμη θεραπεία, παρασκευάζεται στο εργαστήριο και είναι βιοδιασπώμενο.
Εφαρμόζεται πολλαπλώς, στην βελτίωση εγκατεστημένων ρυτίδων ή απώλειας όγκου στο πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ, χέρια κλπ. Κυρίως, έχει εφαρμογή στο κάτω τριτημόριο του προσώπου, για βελτίωση των ρινοπαρειακών ρυτίδων, που ξεκινούν από τη βάση της μύτης, μέχρι την έξω γωνία του στόματος, των γραμμών της μαριονέτας (ή και της λύπης) που ξεκινούν από τις γωνίες του στόματος προς το πηγούνι, τη διόρθωση βαθιών ρυτίδων στο μεσόφρυδο, των γραμμών του καπνιστή (οι κάθετες γραμμές των χειλιών) και των εμβυθήσεων που εμφανίζονται γύρω απο τα μάτια. Επίσης, βοηθά στην αύξηση όγκου των χειλιών και στην καλύτερη διαμόρφωση του περιγράμματος τους. Μπορεί να εφαρμοσθεί στην αύξηση του όγκου των ζυγωματικών και στην διαμόρφωση του περιγράμματος του προσώπου”.
Ποιες παρενέργειες μπορεί να υπάρξουν από τα ενέσιμα;
“Οι πιο συνήθεις είναι, το ήπιο οίδημα που διαρκεί 1-2 ημέρες και οι πιθανοί μώλωπες οι όποιοι υποχωρούν σε λίγες μέρες. Βέβαια καλύπτονται εύκολα με make up. Σε περίπτωση που είναι στην αρχή (κατά τόπους) ψηλαφητό, εύκολα λειαίνεται, με ήπιο μασάζ”.
Παρατηρούμε συχνά σε Ελληνίδες stars, το πρόσωπό τους να μένει “ανέκφραστο” ακόμα και όταν χαμογελούν. Ποιά είναι η ιατρική σας γνώμη για την συγκεκριμένη εικόνα;
“Είμαι κατά των υπερβολών που δίνουν μια αφύσικη όψη στο πρόσωπο, πόσο μάλλον σε ανθρώπους που κάνουν δημόσιες εμφανίσεις και συχνά μπορεί να αποτελούν, κατά την γνώμη μου, παραδείγματα προς αποφυγή. Το ιδανικό αποτέλεσμα σε όλες τις αισθητικές παρεμβάσεις-χειρουργικές ή μη- είναι να μην γίνεται αντιληπτό από ένα, μη, πεπειραμένο «μάτι»”.
Όταν μια γυναίκα κάνει lifting προσώπου, πρέπει να συνεχίσει και τα ενέσιμα;
“Ναι, μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσει, κυρίως την εφαρμογή μυοχαλαρωτικής – αντιρυτιδικής ενέσιμης θεραπείας προσώπου, γιατί οι δυναμικές ρυτίδες, δεν βελτιώνονται συνήθως με χειρουργική επέμβαση”.
Ποιές είναι οι ειδικότητες των γιατρών που επιτρέπεται να εφαρμόζουν τα ενέσιμα;
“Έμπειροι και καλά εκπαιδευμένοι πλαστικοί χειρουργοί και δερματολόγοι”.
Μέχρι ποιά ηλικία ένας άντρας ή μια γυναίκα, μπορεί να υποστηρίζει την εικόνα του, με τα ενέσιμα;
“Η ηλικία όπως προείπαμε, είναι κάτι πολύ εξατομικευμένο και δεν έχει απαραίτητα να κάνει με την εικόνα ενός προσώπου. Υπάρχουν άντρες και γυναίκες που διατηρούν μία ικανοποιητική εικόνα του προσώπου τους, με κατάλληλη εφαρμογή ενέσιμων ακόμα και μετά τα δεύτερα -ηντα, κυρίως όταν έχουν ξεκινήσει εγκαίρως και οι ρυτίδες τους δεν έχουν επιδεινωθεί”.
Οι συγκεκριμένες ουσίες, μοιάζει να αγαπήθηκαν πιο πολύ από γυναίκες. Σωστό ή Λάθος;
“Ίσως, μιας και οι γυναίκες εκ φύσεως, είμαστε πιο ευαίσθητες με την εικόνα μας. Δεν είναι λίγοι και οι άνδρες που τα τελευταία χρόνια επιδιώκουν την βελτίωση της εμφάνισης τους με την βοήθεια των ενέσιμών”.
Ολοκληρώνοντας την συνεντευξή σας, δώστε μας ορισμένες ψευδείς πληροφορίες που είχαν διαδοθεί για τα ενέσιμα.
“Υπήρξε και υπάρχει, δυστυχώς, μια παραπληροφόρηση σχετικά με τα ενέσιμα και κυρίως για τη μυοχαλαρωτική – αντιρυτιδική ενέσιμη θεραπεία προσώπου. Μετά απο μία εικοσαετία που τα σκευάσματα βρίσκονται στην διάθεση μας και έχει αποδειχθεί και η ασφάλεια αλλά και η αποτελεσματικότητα τους, ο καλύτερος τρόπος για να πειστεί κανείς είναι να επισκεφθεί έναν πλαστικό χειρουργό και δερματολόγο που τα εφαρμόζουν και να ενημερωθεί σχετικά”.
Μερικοί μύθοι σχετικά με αυτά είναι:
1. Tα ενέσιμα παραμορφώνουν;
Μόνο η κακή χρήση τους
2. Eάν κάνεις χρήση ενέσιμων και τα σταματήσεις, το πρόσωπο θα γίνει χειρότερο από ότι ήταν;
Αυτό δεν ισχύει. Αντιθέτως, η τακτική χρήση τους, βελτιώνει το πρόσωπο και προσφέρει όλο και πιο μακροχρόνια διάρκεια αποτελέσματος ακόμα και μετά την διακοπή τους.
3. Όσο πιο αργά ξεκινάμε τις θεραπείες, τόσο καλύτερα;
Αντιθέτως. Η έγκαιρη έναρξη, έχει δράση προληπτική και καλύτερα αποτελέσματα.
4. Χρειάζεται μια περιουσία για να κάνεις αυτές τις θεραπείες;
Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Είναι πολύ προσιτές.