Επιδερμίδα με τάση ακμής: Ποια συστατικά στα καλλυντικά πρέπει να αποφεύγεις

Αν το δέρμα σας έχει την τάση να εμφανίζει ακμή ή μαύρα ή λευκά στίγματα, η φροντίδα του πρέπει να είναι πολύ προσεκτική για να μην προκαλούνται ερεθισμοί που μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμα σημάδια.

Η ακμή είναι μια πολύ συχνή διαταραχή του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως (85%) στην εφηβική ηλικία, αν και πολλές φορές συνεχίζει να υπάρχει και στην ενηλικίωση. Εκδηλώνεται κυρίως στο πρόσωπο, το στήθος, την πλάτη, επειδή σε αυτές τις περιοχές βρίσκονται οι περισσότεροι και πιο μεγάλοι σμηγματογόνοι αδένες.
Κάθε πόρος στο δέρμα αντιστοιχεί σε ένα τριχοσμηγματογόνο θύλακα, που περιλαμβάνει τρίχες και αδένες που παράγουν σμήγμα. Όταν «μπλοκάρουν» οι πόροι των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων, το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση ακμής.

Μήπως παρατηρείς ερεθισμό και σπυράκια μετά τη χρήση κάποιων καλλυντικών;

Ακόμα και στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος μπορεί κάποια συστατικά να προκαλούν ερεθισμό, για αυτό είναι καλό να αποφεύγονται σε δέρματα με τάση ακμής καθώς την επιδεινώνουν. Για παράδειγμα, τα έλαια φράζουν την επιδερμίδα με αποτέλεσμα να επιτείνουν περισσότερο την παραγωγή σμήγματος καθώς και τη δημιουργία φαγεσώρων.

Επίσης, τα αρώματα και οι αλκοολούχες ενώσεις μπορεί να λειτουργούν ερεθιστικά για δέρματα με τάση ακμής και να επιδεινώνουν την εμφάνιση μαύρων ή λευκών στιγμάτων.

Συστατικά που πρέπει να αποφεύγονται για δέρματα με τάση ακμής 

 • Φυσικά Προϊόντα: Συνήθως τα φυσικά προϊόντα περιέχουν φαγεσωρογόνα συστατικά, καθώς στη βάση τους διαθέτουν έλαια. Τα συνήθη είναι:
 1. Coconut oil
 2. Almond oil
 3. Soybean oil
 4. Avocado oil
 5. Olive oil
 6. Argan oil
 7. Borage oil
 8. Hemp oil
 9. Macademia oil
 10. Pumpin sead oil
 11. Rosehip oil
 12. Tamanu oil
 13. Walnut oil
 • Αρώματα
 • Αλκοόλες: Κάποιες μορφές αλκοόλης ξηραίνουν και ερεθίζουν το δέρμα όπως:
 1. Cetearyl alcohol
 2. Cetyl alcohol
 3. Isocetyl alcohol
 4. Isostearyl alcohol
 5. Lanolin alcohol
 6. Myristyl alcohol
 7. Stearyl alcohol
 • Sodium Lauryl Sulfate

Συστατικό το οποίο περιέχεται στα περισσότερα καθαριστικά. Τα δέρματα με ακμή είναι αρκετά ευαίσθητα λόγω της νόσου και καθαριστικά που περιέχουν Sodium Lauryl Sulfate είναι συνήθως πιο «σκληρά» για το δέρμα, καθώς  το  ερεθίζουν. Καθαριστικά που είναι ήπια ως προς τον καθαρισμό του δέρματος είναι κατάλληλα διότι ένα δέρμα με ακμή είναι σε κατάσταση φλεγμονής.

 • Όσοι πάσχουν από ακμή συνήθως κάνουν το λάθος να μην ενυδατώνουν καθόλου το δέρμα τους και να χρησιμοποιούν μόνο επιθετικά προϊόντα κατά της ακμής, με συνέπεια τον επιπλέον ερεθισμό του δέρματος.
  Λύση σε αυτό δίνουν serums τα οποία είναι oil free, λεπτόρρευστα και προσδίδουν υγρασία στο δέρμα.

Ιδανικό για αυτές τις περιπτώσεις είναι το Hyaluronic Acid + Niacinamide Signature Serum από τη σειρά Signature Skin Care Line της Δρ. Βίλλυς Ροδοπούλου. Περιέχει  πλούσια σύνθεση σε Υαλουρονικό Οξύ διαφορετικών μοριακών βαρών, ώστε να εισχωρεί ακόμα και στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας προσφέροντας πλήρη ενυδάτωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατηρείται η υγρασία της επιδερμίδας σε φυσιολογικά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.Επίσης περιέχει Niacinamide (νιασιναμίδη), η οποία είναι σύμμαχός κατά της ακμής διότι:

 • μειώνει δραματικά την υπερπαραγωγή ελαίων που παράγουν οι σμηγματογόνοι αδένες.
 • μειώνει τις δερματικές φλεγμονές. Βοηθά στη μείωση της ερυθρότητας , την ακμή και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος. Με την πάροδο του χρόνου, υπάρχουν λιγότερες βλάβες και βελτιωμένη υφή του δέρματος.

Κάθε έξαρση ακμής, αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, μπορεί να δημιουργήσει έντονα σημάδια στο πρόσωπο, γι’ αυτό και οι δερματολόγοι συνιστούν την έγκαιρη επίσκεψη στον ειδικό, ο οποίος θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Ο ιατρικός καθαρισμός είναι το πρώτο, βασικό βήμα για να διατηρούμε την επιδερμίδα μας πάντα καθαρή και υγιή.

Signature Ιατρικός Καθαρισμός By Kosmesis

Από τις βασικότερες και πιο σημαντικές θεραπείες της αισθητικής, που έχει στόχο να διευκολύνει την ανανέωση των κυττάρων και να απαλλάξει την επιδερμίδα από τα μαύρα στίγματα και τους φραγμένους πόρους.

Στο Kosmesis Aesthetic Plastic Surgery Center εφαρμόζουμε ένα signature πρωτόκολλο για βαθύ ιατρικό καθαρισμό προσώπου, που απομακρύνει τα επιφανειακά, νεκρά κύτταρα, τα μαύρα στίγματα και αφήνει το δέρμα λαμπερό και καθαρό. Στο Κέντρο μας, ο ιατρικός καθαρισμός προσώπου διαφοροποιείται από τους συνήθεις αντίστοιχους καθαρισμούς που γίνονται, στο ότι ακολουθούμε 7 βήματα με σκοπό να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ειδικότερα:

1.Αρχικά κάνουμε προϊοντικό καθαρισμό με δερμοκαλλυντικό ιατρικής βαθμίδας, που περιέχει μικροσωματίδια οξυγόνου, προάγοντας την οξυγόνωση του δέρματος και τη μικροκυκλοφορία τοπικά.

2.Εφαρμόζεται η μικροδερμοαπόξεση με διαμαντένια laser cut κεφαλή, που προκαλεί μηχανικό καθαρισμό επιφανειακά την επιδερμίδα, χωρίς να την ερεθίζει. Με τον τρόπο αυτό, απομακρύνονται τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα, ενώ ταυτόχρονα διεγείρεται η νεοκολλαγένεση, με αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα, οι λεπτές γραμμές, ρυτίδες και ουλές να είναι αισθητά πιο αχνές.

3.Χρησιμοποιούνται καθαριστικοί υπέρηχοι, που απομακρύνουν την περίσσεια σμήγματος και τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα με δραστικό αλλά μη ερεθιστικό τρόπο. Αν έχετε ενεργή ακμή, θα εφαρμοστούν κατάλληλα επιλεγμένα προϊόντα που αντιμετωπίζουν το βακτήριο της ακμής.

4.Ακολουθεί το στάδιο της βαθιάς ενυδάτωσης καταπράυνσης του δέρματος, με τη βοήθεια του Hyaluronic Acid + Niacinamide Signature Serum, της Δρ. Βίλλυς Ροδοπούλου, από την Ιατρική σειρά Δερμοκαλλυντικών Signature Skin Care Line. Έχει πλούσια σύνθεση σε Υαλουρονικό Οξύ διαφορετικών μοριακών βαρών, ώστε να εισχωρεί ακόμα και στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, προσφέροντας πλήρη ενυδάτωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατηρείται η υγρασία της επιδερμίδας σε φυσιολογικά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

5.Επόμενο βήμα το Age Defence Signature Cream Serumwith Anti Progerin Factors & Phospholipids της ΔρΒίλλυς Ροδοπούλου από την Ιατρική σειρά Δερμοκαλλυντικών Signature Skin Care Line. Είναι ένα ενυδατικός αντιγηραντικός κρεμο-ορός, ελαφριάς υφής με αναπλαστική, συσφικτική, ενυδατική δράση και αντιοξειδωτική προστασία.

6.Σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της θεραπείας είναι η ομαλή αποκατάσταση του δέρματος, για αυτό γίνεται η εφαρμογή μιας εκ των πολυβραβευμένων μασκών προσώπου TT Mask ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιδερμίδας.

7.Τέλος γίνεται η εφαρμογή αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας.

Με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο καθαρισμού, μπορεί κανείς άφοβα να επιστρέψει στις καθημερινές του υποχρεώσεις χωρίς την ανησυχία για κάποιον έντονο ερεθισμό, όπως συμβαίνει με τις πιο «κλασσικές» μεθόδους καθαρισμού.

Συμβουλευτείτε τους εξειδικευμένους συνεργάτες του Kosmesis και κλείστε σήμερα το ραντεβού σας.