Παρόλο που οι γιατροί που ασχολούνται με αισθητικές επεμβάσεις τονίζουν πόσο απαραίτητο είναι το αντιηλιακό στη ζωή μας, οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε να το χρησιμοποιούμε σωστά, δεν απλώνουμε επαρκή ποσότητα, επομένως δεν προσφέρουμε στον εαυτό μας και στο δέρμα μας την προστασία που έχουν ανάγκη. Μοιραζόμαστε μαζί σου τους μεγαλύτερους μύθους για τα αντιηλιακά. Ήρθε η ώρα να τους καταρρίψουμε!

Μύθος 1: Το SPF της ενυδατικής αρκεί

Συνήθως τα SPF που ενσωματώνονται σε ενυδατικές κρέμες και makeup είναι χαμηλά, ενώ τα προϊόντα δεν είναι αμιγή, γι’ αυτό και δεν αρκούν για να προσφέρουν ισχυρή αντιηλιακή προστασία. Ωστόσο, θα πρέπει οπωσδήποτε να τα συμπληρώσεις με κάποιο αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Ενδεικτικά, σου προτείνουμε το μοναδικό αντιηλιακό με πινέλο, δείκτη προστασίας SPF 50 και ιδανικό για χρήση και πάνω από μακιγιάζ  Universkin Nexultra SPF 50 powder brush. Με αυτό γίνεται και πιο εύκολα η απαραίτητη ανανέωσή του στο δίωρο.

Μύθος 2: Με SPF 50 είμαι ασφαλής 100%

Το αντιηλιακό προστατεύει από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν οι ακτίνες UVA   (ενοχοποιούνται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος) και οι UVB (ενοχοποιούνται για το έγκαυμα), ενώ προστατεύει και από το μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές (μάθε πώς θα προστατευτείς από το μπλε φως) στις οποίες είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι (tablets, οθόνες υπολογιστών, κινητά τηλέφωνα κτλ.). Ακόμα, εκτίθεσαι σε UV ακτινοβολία αν κάνεις σολάριουμ, μια διαδικασία στην οποία δεν φοράς αντιηλιακό και την οποία πρέπει να αποφεύγεις γιατί προκαλεί βλάβες στο DNA των δερματικών κυττάρων σου και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Κανένα αντιηλιακό δεν σε προστατεύει 100%, ούτε εκείνο με SPF 50, γιατί κανένα δεν μπλοκάρει το 100% των ακτίνων (γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να το ανανεώνεις ανά δύο ώρες). Οι επιστημονικές εταιρείες (όπως η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας) προτείνουν να φοράμε αντιηλιακό καθημερινά, ακόμα και όταν έχει συννεφιά-εκείνες τις μέρες έως 80% της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα. Το ιδανικό αντιηλιακό είναι κάποιο με SPF από 30 και πάνω, ενώ στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το λογότυπο UVA /UVB. καλό είναι το προϊόν να είναι ανθεκτικό στο νερό/αδιάβροχο. Κατά τα άλλα, οι οδηγίες είναι ότι πρέπει να είσαι στη σκιά τις ώρες 10-2 γιατί οι ακτίνες είναι πιο δυνατές και να φοράς γυαλιά και καπέλο.

Μύθος 3: Έχω πιο σκούρο δέρμα & δεν κινδυνεύω

Ο καρκίνος του δέρματος δεν έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζεται από ηλικίες, φύλο, φωτότυπο δέρματος. Επομένως το μελαμψό δέρμα δεν κινδυνεύει λιγότερο.

Μύθος 4: Το χαμηλό SPF με προστατεύει αρκετά

Οι επιστήμονες προτείνουν να χρησιμοποιούμε αντιηλιακό με SPF 30 και άνω. Το SPF 30 μπλοκάρει το 97% της ηλιακής ακτινοβολίας UVB, αλλά οτιδήποτε κάτω από SPF 30 προστατεύει πολύ λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι απαραίτητο να ανανεώνουμε το αντιηλιακό ανά δύο ώρες και μόλις βγούμε από τη θάλασσα.

Μύθος 5: Τα αντιηλιακά δεν είναι ασφαλή

Υπάρχουν δύο ειδών φίλτρα στα αντιηλιακά: τα φυσικά/ορυκτά και τα χημικά. Τα χημικά φίλτρα απορροφούν σαν σφουγγάρι τις ακτίνες, τα φυσικά επικάθονται στην επιφάνεια του δέρματος και αντανακλούν την ακτινοβολία. Ο FDA πρότεινε δύο ουσίες που βρίσκονται σε φυσικά αντιηλιακά, το διοξείδιο του τιτανίου (Titanium dioxide) και του ψευδαργύρου (zinc oxide) να αναγνωριστούν ασφαλή και αποτελεσματικά. Αντίθετα πρότεινε να ερευνηθούν περισσότερο οι ουσίες που βρίσκουμε σε συνθέσεις με χημικά φίλτρα: ensulizole, octisalate, homosalate, octocrylene, octinoxate, oxybenzone, avobenzone, cinoxate, dioxybenzone, meradimate, padimate O, sulisobenzone. Η συμβουλή μας είναι να αγοράζεις αντιηλιακό μόνο από μεγάλες εταιρείες και τα επίσημα eshops τους. Στο eshop του κέντρου Kosmesis θα βρεις ελεγμένα αντιηλιακά με ορυκτά φίλτρα, όλα αυστηρά επιλεγμένα από το επιστημονικό προσωπικό μας.

Τι συμβαίνει όμως με τις χημικές ουσίες που υπάρχουν σε κάποια αντιηλιακά με χημική σύνθεση; Έρευνες δείχνουν ότι άνδρες με μεγαλύτερες εκθέσεις σε παράγωγα της oxybenzone όπως BP-2 (βενζοφαινόνη-2) ή / και 4-υδροξυξυβενζόνη είχαν κακή ποιότητα σπέρματος και ανέφεραν ότι χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν οι σύντροφοί τους. Οι εκθέσεις των γυναικών σε oxybenzone και σχετικές χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ενδομητρίωσης. Μελέτες σε ζώα αναφέρουν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και ανωμαλίες σπέρματος μετά από έκθεση σε oxybenzone και octinoxate, καθυστερημένη εφηβεία μετά από έκθεση σε octinoxate, ενώ Δανοί ερευνητές ανέφεραν ότι 8 από τα 13 χημικά αντιηλιακά συστατικά που επιτρέπονται θα μπορούσαν να μειώσουν τη γονιμότητα των ανδρών (Endocrine Society 2016). Ένα συστατικό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι και το συντηρητικό methylisothiazolinone (υπάρχει σε μωρομάντηλα και αντιηλιακά). Οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η methylisothiazolinone (ή ΜΙΤ) είναι ευαισθητοποιητής του δέρματος ή/και αλλεργιογόνο.
Σχετικά με τα αντιηλιακά από ορυκτά φίλτρα γνωρίζουμε ότι ελάχιστα ή και κανένα από τα σωματίδια zinc (ψευδαργύρου) ή titanium (τιτανίου) δεν διεισδύουν στο δέρμα ώστε να μπορούν να φθάσουν στους ιστούς, ενώ πολλές από τις παραπάνω ουσίες, υπό διερεύνηση, επηρεάζουν το ενδροκρινολογικό μας σύστημα.

Μύθος 6: Η καλύτερη μορφή είναι η κρέμα

Η σωστή απάντηση είναι «εξαρτάται από το δέρμα σου». Το αντιηλιακό σε μορφή κρέμας είναι καλύτερο για ξηρό δέρμα και το πρόσωπο, το τζελ για μια περιοχή με τριχοφυΐα όπως το αντρικό στέρνο, το στικ για την περιοχή γύρω από τα μάτια και τα χείλη. Οι επιστήμονες έχουν ερωτηματικά σχετικά με τη χρήση του σπρέι: με αυτό δεν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι έχεις βάλει τη σωστή ποσότητα που προστατεύει το δέρμα σου. Επίσης, για να μην το εισπνεύσεις, μην το ψεκάζεις απευθείας στο πρόσωπο αλλά σε μια επιφάνεια του χεριού σου και στην συνέχεια άπλωσέ το εκεί που θέλεις.

Μύθος 7: Δεν καίγομαι στον ήλιο, μπορώ να κάνω ηλιοθεραπεία με ασφάλεια

Δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα. Η έντονη και συνεχής ηλιοθεραπεία χωρίς προστασία επιταχύνει τον κυτταρικό θάνατο των δερματικών κυττάρων και τη γήρανση του δέρματος, ενώ η συσσωρευμένη έκθεση σε UV ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στο DNA των κυττάρων σου και την εμφάνιση καρκινικών βλαβών.

Μύθος 8: Χρειάζομαι τη βιταμίνη D, άρα εκτίθεμαι χωρίς αντιηλιακό

Ενώ οι πειραματικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η χρήση αντιηλιακού μπορεί να επηρεάσει τη βιταμίνη D, εργαστηριακές δοκιμές και μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Από την άλλη, οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν μπορούν να συστήσουν την έκθεση σε ένα γνωστό καρκινογόνο (υπεριώδες φως) μόνο για να αυξήσουμε τα επίπεδα βιταμίνης D. Ειδικότερα, η βιταμίνη D συντίθεται στο δέρμα όταν αυτό εκτίθεται σε μήκη κύματος UVB από τον ήλιο. Εάν το 15% έως 20% της επιφάνειας του σώματος εκτίθεται σε ηλιακό φως, χωρίς προστασία, για 15 έως 20’, 2-3 φορές την εβδομάδα, θα μπορούσε κανείς να επιτύχει επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Όμως, ακόμη και με χαμηλά επίπεδα ηλιακού φωτός, μπορεί να προκληθεί μακροπρόθεσμη αθροιστική βλάβη από τον ήλιο. Όταν το δέρμα μαυρίζει, υπάρχει βλάβη στο DNA και με την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε χαμηλές δόσεις, η βλάβη του DNA θα μπορούσε να συσσωρευτεί και ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και φωτογήρανσης. Το μελάνωμα, η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος είναι συχνά το αποτέλεσμα διαλείπουσας, έντονης έκθεσης στον ήλιο. Γι’ αυτό, πρέπει να χρησιμοποιούμε την προστασία από τον ήλιο για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Μύθος 9: Μπορώ να αναμείξω την ενυδατική μου με αντιηλιακό

Θα σου λέγαμε να ποντάρεις σε μια φόρμουλα που τα έχει όλα π.χ. σε αντιηλιακό σε μορφή πούδρας με ισχυρό SPF, αντιηλιακό με λευκαντική δράση για τις πανάδες σου, αντιηλιακό με αντιγηραντική δράση (όπως το πολλαπλών χρήσεων αντιηλιακό Universkin Nexultra L SPF 30). Με αυτό τον τρόπο μπορείς να υπολογίσεις πόσο θα απλώσεις γιατί η σύνθεση είναι μελετημένη, αντίθετα αν αναμείξεις αντιηλιακό και πούδρα μόνη-ος σου δεν θα βάλεις τις σωστές αναλογίες και δεν θα έχεις επαρκή προστασία.

Μύθος 10: Απλώνω ίδια ποσότητα αντιηλιακού με την ενυδατική

Το αντίθετο! Απλώνεις χωρίς φειδώ, με γενναιοδωρία. Οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν μόλις το 25-50% της απαιτούμενης ποσότητας. Υπολόγισε ότι για όλο το σώμα θα χρειαστείς ποσότητα ίση με ένα σφηνάκι και για το πρόσωπο 1 κουταλάκι του γλυκού.

Μύθος 11: Με το σολάριουμ μειώνω την έκθεση στον ήλιο

Μπορεί το τεχνητό μαύρισμα να σου δίνει τη μπρούντζινη λάμψη που επιθυμείς μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα. Η επίσημη θέση της Ένωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος (Skin Cancer Foundation) είναι πως το σολάριουμ προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος και είναι παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Επομένως, είναι μύθος ότι θα εκτεθείς λιγότερο στην UV ακτινοβολία με το σολάριουμ. Επίσης, έχε υπόψη σου ότι η βλάβη που προκαλεί η έκθεση σε τεχνητές λάμπες μαυρίσματος λειτουργεί αθροιστικά κάθε φορά που κάνεις σολάριουμ, ενώ η εκπομπή UV ακτινοβολίας είναι αρκετή για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μύθος 12: Μια γενναία στρώση αντιηλιακού αρκεί για όσο μείνω στην παραλία

Πολλοί ξεχνούν να ανανεώσουν το αντιηλιακό τους αφού βγουν από τη θάλασσα ή μετά από κάποια αθλητική δραστηριότητα. Με αυτό τον τρόπο όμως δεν λαμβάνουν πια την απαραίτητη αντιηλιακή προστασία, γιατί μέρος της ποσότητας φεύγει με το θαλασσινό νερό και την εφίδρωση. Είτε βρίσκεσαι κάτω από την ομπρέλα είτε έχεις κάνει μπάνιο στη θάλασσα, είναι σημαντικό να ανανεώνεις το αντιηλιακό σου ανά δύο ώρες το πολύ.

Call Now Button