Microdose glow botox: νεανικο δερμα με βουτυλικη τοξινη σε μικροδοσεις

Τα microdose-botox ή αλλιώς baby botox ή ακόμη και actor’s botox πρωταγωνιστούν στον χώρο της αισθητικής και αντιγηραντικής ιατρικής. Από υψηλόβαθμα στελέχη παγκόσμιων επιχειρήσεων μέχρι και διασημότητες τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, φαίνεται πως όλοι έχουν την προσωπική τους εμπειρία σχετικά με τα πολλαπλά πλεονεκτήματα της υπερβολικής «απλότητας» στην πλαστική χειρουργική. Η νέα προσέγγιση των διακριτικών παρεμβάσεων αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο στον κόσμο της ομορφιάς αλλά και στον τρόπο που την αντιλαμβανόμαστε. Οι κανόνες της ομορφιάς αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουν και οι στόχοι της πλαστικής χειρουργικής. Η απλότητα και διακριτικότητα είναι η νέα τάση.

Το microdose-botox είναι μια νέα ενέσιμη τεχνική με την οποία πολύ μικρές ποσότητες δόσης της παραδοσιακής αλλαντικής νευροτοξίνης χρησιμοποιούνται για σύσφιγξη των πόρων, περιορισμό της έκκρισης σμήγματος και ιδρώτα από τους σμηγματογόνους και ιδρωτοποιούς αδένες αντίστοιχα, ενώ παράλληλα προσφέρει μια φυσική λείανση των λεπτών ρυτίδων. Αναγνωρισμένοι, κορυφαίοι πλαστικοί χειρουργοί από όλο τον κόσμο τάσσονται υπέρ της νέας αυτής τεχνικής, η οποία συχνά αναφέρεται και με άλλα ονόματα όπως baby botox, microtox, mesobotox ή δερματικό botox.
Φυσικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις ενέσιμες θεραπείες, καθώς οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και ελλοχεύουν σε κάθε τσίμπημα- η εμπειρία και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση του ιατρού είναι το κλειδί για μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία. Άρα τι είναι στην πραγματικότητα η μικροχορήγηση botox, και τι χρειάζεται να γνωρίζει κανείς πριν κλείσει το πρώτο του ραντεβού;

Φωτογραφία Πριν-Μετά το microdose botox

Τι είναι το Microdose botox;

Αναφέρεται στην έγχυση πολλαπλών ελάχιστων δόσεων βουτυλικής τοξίνης τύπου Α, η οποία εγχύεται πολύ επιφανειακά και επομένως στοχεύει μόνο το δέρμα, το μέρος δηλαδή που εμφανίζεται η ανεπιθύμητη υπερπαραγωγή σμήγματος, η ακμή και η ερυθρότητα. Όμως διαφέρει από το παραδοσιακό botox, καθώς δεν εξαλείφει τις ρυτίδες που προκαλούν οι μιμικοί μύες, οι υπεύθυνοι δηλαδή για τις κινήσεις του προσώπου μας. Αντιθέτως, διατηρεί την εκφραστικότητα και την φυσικότητα του προσώπου, μειώνοντας παράλληλα το μέγεθος των πόρων, την παραγωγή σμήγματος, τις εξάρσεις της ακμής και προσφέροντας συνολικά μια λεία όψη στην επιδερμίδα.

Πιθανώς η μεγαλύτερη προειδοποίηση προς τους ενδιαφερόμενους είναι ότι ακριβώς επειδή η συγκεκριμένη τεχνική εμφανίζεται με πολλά διαφορετικά ονόματα, ενδεχομένως αναμένονται διαφορετικά αποτελέσματα μεταξύ διαφορετικών θεράποντων. Η έγχυση της νευροτοξίνης ακόμη και 1 χιλιοστό πιο βαθιά μπορεί να δράσει όχι μόνο στους πόρους ή στους ιδρωτοποιούς αδένες αλλά και στους υποκείμενους μύες, μειώνοντας και όχι εξαλείφοντας τη δράση τους προσφέροντας έτσι μια ήπια λείανση των ρυτίδων έκφρασης. Σκοπός σε αυτή την περίπτωση είναι η αποφυγή ενός παγωμένου προσωπείου το οποίο δεν είναι πλέον συνώνυμο, αλλά μάλλον αντίθετο με την επιθυμητή νεανική, φρέσκια όψη που κάνει τους άλλους να αναρωτιούνται: toxfree όπως μας αρέσει να το αποκαλούμε στην περίπτωση μας. Επομένως επειδή η συγκεκριμένη τεχνική δεν είναι ακόμη γνωστή και καθημερινή, είναι ύψιστης σημασίας η συζήτηση με τον θεράποντα ώστε να τεθούν κοινοί στόχοι.

Πόσο διαρκεί;

Όπως και με το γνωστό σε όλους botox, τα αποτελέσματα διαρκούν 3-4 μήνες ενώ όταν συνδυάζεται με τη χρήση υαλουρονικού οξέος πιθανώς η διάρκεια να παρατείνεται.

Είναι ασφαλής η ανάμιξη του microdose-botox
με άλλα ενέσιμα;

Η δημιουργία κοκτέιλ με βάση τη βουτυλική τοξίνη τύπου Α και το υαλουρονικό οξύ δεν είναι απλά ασφαλής-στην πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο καθίστανται πιο πολύτιμα τα συστατικά αυτά, καθώς δρουν συνεργικά, δηλαδή το αποτέλεσμά τους δεν αθροίζεται αλλά πολλαπλασιάζεται: το botox από τη μια μειώνει τη μυϊκή σύσπαση και από την άλλη το υαλουρονικό έρχεται να το συμπληρώσει προσφέροντας ένα ήπιο "γέμισμα/τέντωμα" στο δέρμα. Είναι ακόμη ένας τρόπος να ξεγελάσουμε και να εξαναγκάσουμε το δέρμα να παράγει νέο κολλαγόνο, το οποίο όπως είναι γνωστό μειώνεται εκθετικά ήδη από την ηλικία των 25-30 ετών. Για να εξασφαλίσουμε ένα πραγματικά λαμπερό, λείο και ενυδατωμένο δέρμα­, προσθέτουμε στο κοκτέιλ μας PRP (πλάσμα από το αίμα) ή και βιταμίνη C.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι;

Καθώς η ενδοδερμική, δηλαδή πολύ επιφανειακή έγχυση χρειάζεται μεγαλύτερη εμπειρία από την υποδερμική, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε έναν θεράποντα με εμπειρία στη συγκεκριμένη τεχνική.
Αμέσως μετά την θεραπεία αναμένεται ήπιο οίδημα, ερυθρότητα και ενδεχομένως ήπιες εκχυμώσεις (μελανιές). Σοβαρότερες επιπλοκές όπως ανομοιογένεια στο δέρμα μετά την έγχυση υαλουρονικού ή απόφραξη αγγείου είναι σπάνιες, ωστόσο υπαρκτές ειδικά όταν δεν γίνεται η εφαρμογή από έμπειρο θεράποντα.

Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος;

Όλοι όσοι επιθυμούν τα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα με ξηρό δέρμα, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις η μειωμένη παραγωγή σμήγματος ενδέχεται να επιδεινώσει την ξηροδερμία. Παρόλα αυτά με τις κατάλληλες τροποποιήσεις είναι μια ασφαλής θεραπεία και σε αυτές τις περιπτώσεις.

Eίναι το microdose-botox πιο δημοφιλές από το παραδοσιακό botox;

Παρόλο που δεν έχει εκθρονίσει τις παραδοσιακές τεχνικές Botox, το microdose-botox φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο κοινό και η δημοτικότητά του αυξάνεται συνεχώς.
Στην Kosmesis το έχουμε εντάξει στην καθημερινή μας πρακτική αλλά και σε αρκετές θεραπείες όπως το mesobotox, την προσωπική μας τεχνική sfumato αλλά και στην signature θεραπεία μας Golden touch micro infusion, όπου φτιάχνουμε ένα κοκτέιλ με botox, υαλουρονικό οξύ και PRP το οποίο τοποθετείται σε μια ειδική συσκευή microneedling με επιχρυσωμένες μικροσκοπικές βελόνες 1mm και τραυματίζει ελαφρά την επιδερμίδα. Έτσι εξασφαλίζεται διπλό όφελος για τους ασθενείς, τόσο από το άμεσο αποτέλεσμα του κοκτέιλ που εισέρχεται στην επιδερμίδα όσο και από το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα του τραυματισμού.

VIDEO: Δείτε πώς γίνεται η Golden touch micro infusion
(το video είναι από τη δημοσιογράφο & YouTuber Σουζάνα Κεγγίτση)

Είναι ανώδυνη διαδικασία;

Στην πραγματικότητα, όσο πιο επιφανειακά γίνεται ο τραυματισμός της επιδερμίδας τόσο λιγότερο επώδυνος είναι. Επιπλέον για να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνει σωστή κατανομή του προϊόντος ίσως χρειαστούν πολλαπλοί μικρονυγμοί. Ωστόσο τοποθετούμε προηγουμένως ειδική αναισθητική κρέμα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί σημαντικά η ενόχληση.