Αποκατάσταση μαστού
Η αποκατάσταση μαστού – η επανορθωτική χειρουργική του στήθους – η οποία πραγματοποιείται μετά από τη μαστεκτομή, έχει σαν στόχο να δώσει σε κάθε γυναίκα η οποία έχει υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία, τη χαμένη της αυτοπεποίθηση. Η επέμβαση αυτή προτείνεται επίσης όταν το στήθος έχει υποστεί κάποια πάθηση, τραυματισμό, έγκαυμα, συγγενή ανωμαλία, αφαίρεση λόγω καρκίνου μαστού κλπ. Η αποκατάσταση μαστού δεν ολοκληρώνεται με μια επέμβαση, αλλά περιλαμβάνει περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Σε πολλές περιπτώσεις η αποκατάσταση του μαστού ξεκινά ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή, υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις στις οποίες η επανορθωτική χειρουργική του μαστού ξεκινά μετά την πλήρη επούλωση των τομών που συνοδεύονται από τη μαστεκτομή και την πλήρη ανάρρωση από πιθανή ακτινοθεραπεία στην οποία η ασθενής έχει υποβληθεί.
Η αποκατάσταση μαστού είναι μια σύνθετη επέμβαση για την ολοκλήρωση της οποίας είναι απαραίτητη η άριστη ψυχολογική κατάσταση της ασθενούς και η μεγάλη εμπειρία του πλαστικού χειρουργού.
Κλασικές μέθοδοι αποκατάστασης μαστού
Χρήση κρημνών
Ιστοί της ασθενούς μεταφέρονται από υγιές μέρος του σώματος στο πρόσθιο μέρος του θώρακα όπου υπάρχει το πρόβλημα. Οι κρημνοί (ιστοί) περιλαμβάνουν συνήθως μύες, λίπος και δέρμα και έχουν δική τους αυτόνομη αιμάτωση. Είναι γεγονός, ότι οι επεμβάσεις για την τοποθέτηση κρημνών είναι χρονοβόρες, η ασθενής θα πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο ενώ θα υπάρχουν ουλές και στο σημείο από το οποίο μεταφέρθηκαν οι κρημνοί στην πάσχουσα περιοχή. Παρ ’όλα αυτά, με τη χρήση κρημνών στην αποκατάσταση μαστού, το στήθος αποκτά μια πιο φυσική μορφή σε σύγκριση με αυτή που αποκτά με τα ενθέματα σιλικόνης, και προτιμώνται μετά από ακτινοθεραπείες όπου δεν ενδείκνυται η χρήση ενθεμάτων.
Χρήση ενθεμάτων σιλικόνης
Τα ενθέματα σιλικόνης που χρησιμοποιούνται στην αποκατάσταση μαστού είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στην αυξητική στήθους. Η μέθοδος είναι σχετικά ασφαλής, ολοκληρώνεται όμως σταδιακά και όχι με μια επέμβαση. Αρχικά, εισέρχεται στο στήθος ένα ένθεμα σιλικόνης, το οποίο «φουσκώνει» με φυσιολογικό ορό σαν «μπαλόνι» μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών. Στόχος είναι να προκληθεί διάταση του δέρματος και του θωρακικού μυός. Το τελικό ένθεμα εισέρχεται με τη δεύτερη επέμβαση. Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν ενδείκνυται αν η ασθενής έχει υποβληθεί σε ακτινοθεραπείες.
Η αποκατάσταση της θηλής γίνεται με:
- Μεταφορά δερματικών μοσχευμάτων και τοπικών κρημνών (ιστών).
- Μέθοδος του τατουάζ.
Νέες μέθοδοι αποκατάστασης μαστού
Επανόρθωση με ελεύθερο κρημνό διατιτραινουσών αρτηριών (κοιλιακό ή γλουτιαίο) – (DIEP or SIEA flap):
Η επανόρθωση με ελεύθερο κρημνό διατιτραινουσών αρτηριών είναι μια μικροχειρουργική επέμβαση η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου. Οι τελευταίας αυτής γενιάς κρημνοί, αποτελούνται μόνο από το δέρμα και το λίπος της κοιλιάς. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε καθόλου κοιλιακό μυ, ο πόνος είναι μικρότερος και ελαττώνονται οι κήλες. Η ασθενής παραμένει λιγότερες μέρες στο νοσοκομείο και αναρρώνει γρηγορότερα.
Επανόρθωση με ενθέματα τέταρτης γενιάς:
Τα ενθέματα τέταρτης γενιάς κατασκευάζονται με πιο συμπαγή σιλικόνη η οποία δεν δημιουργεί προβλήματα όπως τα ενθέματα σιλικόνης παλαιότερης γενιάς. Τα ενθέματα τέταρτης γενιάς έχουν ανατομικό σχήμα που μοιάζει πολύ με το σχήμα του φυσικού μαστού.
Η βραβευμένη επιστημονική ομάδα της Kosmesis μπορεί να εγγυηθεί ένα άριστο αποτέλεσμα το οποίο θα δώσει και πάλι στην ασθενή την αυτοπεποίθηση που της αξίζει.