Ο θηλασμός αποτελεί μια μοναδική εμπειρία σύνδεσης μεταξύ μητέρας και βρέφους, αλλά για πολλές γυναίκες που έχουν υποβληθεί ή σκέφτονται να υποβληθούν σε αυξητική στήθους, προκύπτει εύλογα το ερώτημα: επηρεάζει η επέμβαση την ικανότητα να θηλάσω;
Η απάντηση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε κατά την επέμβαση και η ανατομία του στήθους.
Όπως εξηγεί ο διεθνώς αναγνωρισμένος Πλαστικός Χειρουργός, Ευάγγελος Κεραμίδας, η πιο συχνή ερώτηση που του κάνουν οι νεότερης ηλικίας γυναίκες, που σκέφτονται να κάνουν πλαστική επέμβαση διόρθωσης στήθους, είναι: «Γιατρέ, θα μπορώ να θηλάσω μετά από αυξητική στήθους (ή ανόρθωση ή μειωτική);». Η απάντηση, που ο ίδιος δίνει με σιγουριά στις ασθενείς του, είναι ότι, φυσικά, μπορούν να θηλάσουν και τους αναφέρει δεκάδες παραδείγματα ασθενών, οι οποίες μετά την αυξητική ή την ανόρθωση ή τη μειωτική στήθους, θήλασαν χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ο κ. Κεραμίδας επισημαίνει ότι υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό γυναιών, οι οποίες -είτε έχουν κάνει επέμβαση είτε δεν έχουν κάνει- δεν μπορούν να θηλάσουν. Ωστόσο, αυτό δεν έχει σχέση με την επέμβαση στήθους αλλά συνήθως, με την ιδιοσυστασία της γυναίκας ή/και με την ιδιοσυστασία του μαστού μετά την εγκυμοσύνη. Εξηγεί, περαιτέρω, πως ορισμένες γυναίκες δεν έχουν γάλα. Αυτό, όμως, δεν οφείλεται σε καμία επέμβαση, καθώς «στις επεμβάσεις στήθους δεν πειράζουμε τους γαλακτοφόρους πόρους, δεν κόβουμε την πορεία του γάλακτος προς τη θηλή, με αποτέλεσμα -αφού δεν παρεμβαίνουνε καθόλου στη φυσική παραγωγή και ροή του γάλακτος- να μπορεί κάθε ασθενής να θηλάσει μετά από οποιαδήποτε επέμβαση στον μαστό. Από τη δική μας εμπειρία, όσες ασθενείς έχουμε χειρουργήσει, για αυξητική ή ανόρθωση ή μειωτική στήθους, όλες είχαν έχουν θηλάσει ή για να είμαι πιο ακριβής όσες έχουν επικοινωνήσει μαζί μας όλες μας έχουν πει ότι έχουν θηλάσει».
Αυτό, λοιπόν, που κρατάμε με βεβαιότητα, είναι πως, στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν κανονικά μετά από αυξητική στήθους, ειδικά όταν η τοποθέτηση του ενθέματος γίνεται κάτω από τον θωρακικό μυ και όχι μέσα στον μαζικό αδένα. Επιπλέον, εάν η τομή έχει γίνει στην υπομαστική πτυχή (δηλαδή κάτω από το στήθος) ή στη μασχάλη, οι γαλακτοφόροι πόροι και οι νευρικές απολήξεις της θηλής παραμένουν ανεπηρέαστες, διατηρώντας έτσι τη φυσιολογική ικανότητα παραγωγής και ροής γάλακτος.
Είναι σημαντικό, πριν από κάθε επέμβαση, να συζητήσει η ενδιαφερόμενη με τον πλαστικό χειρουργό την πρόθεση για μελλοντικό θηλασμό, ώστε να ενημερωθεί σωστά και να επιλεγεί η τεχνική που διασφαλίζει τη μεγαλύτερη ασφάλεια για αυτή τη δυνατότητα.