Ασυμμετρία Μαστών
Με τον όρο ανισομαστία εννοούμε την ασυμμετρία στο μέγεθος, στο σχήμα, και στη θέση των δύο μαστών ή και της θηλής.
Η ανισομαστία μπορεί να είναι ελάχιστη ή να φτάνει σε πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των μαστών, προκαλώντας ψυχολογικές επιπτώσεις στην παθούσα, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση ή και κατάθλιψη.
Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το μισό γυναικείο πληθυσμό εμφανίζει μορφολογικές διαφορές στους μαστούς, χωρίς όμως σημαντικό αισθητικό αντίκτυπο. Η κατάσταση αυτή είναι εμφανής και αρμόζει χειρουργικής διόρθωσης, όταν η διαφορά είναι ίση ή μεγαλύτερη από 1 νούμερο μεγέθους στηθόδεσμου. Υπολογίζεται ότι το 5,2% των αισθητικών επεμβάσεων στήθους γίνονται για τη διόρθωση της ανισομαστίας.
Οι αιτίες του φαινομένου μπορεί να είναι συγγενείς ή επίκτητες. Κάποιες σπάνιες αλλά σημαντικές καταστάσεις όπως το σύνδρομο Poland, πρέπει να διαγνωστούν από τον πλαστικό χειρουργό εγκαίρως, καθώς εμφανίζονται σαν ανισομαστία, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συνυπάρχει έλλειμμα υποδόριου λίπους, απουσία τμήματος του μείζονος θωρακικού μυός (στερνική μοίρα), υποπλασία πλευρών και υποπλασία άνω άκρου.
Η σύγχρονη ταξινόμηση της ανισομαστίας είναι μορφολογική, εστιάζει στην εμφάνιση των μαστών και την ενδεδειγμένη θεραπεία.
Είδη Ασυμμετρίας
Υπάρχουν τρεις τύποι Ασυμμετρίας:
1) Αναπτυξιακή Ασυμμετρία Μαστών-Ανισομαστία
Η αναπτυξιακή ασυμμετρία μαστών είναι ο πιο κοινός τύπος ανισομαστίας, όπου οι δύο μαστοί έχουν κανονικό σχήμα, αλλά διαφορετικό μέγεθος. Ένα επίσης κοινό είδος ανισομαστίας που εμπίπτει σε αυτή την ομάδα, είναι η ύπαρξη ενός μικρού και ενός μεγαλύτερου κωνικού σχήματος που εξέχει του μαστού, ενώ συνοδεύεται και από πτώση αυτού.
2) Σωληνωτός Μαστός
Πρόκειται για μια ανωμαλία στο σχήμα του μαστού. Στις περιπτώσεις αυτές, ο μαστός έχει σχήμα σωληνοειδές, το παρέγχυμα του βρίσκεται κατά κύριο λόγο εγκλωβισμένο και περιορισμένο πίσω από τη θηλή, με πολύ μικρή βάση, ψηλότερη υπομάστιο πτυχή από το φυσιολογικό και συνήθως πολύ μικρό μέγεθος, με πτώση και δυσανάλογα μεγάλη θηλή.
3) Σύνδρομο Poland
Αυτό προκύπτει εφόσον υπάρχει απουσία των υποκείμενων μυών και σε μερικές περιπτώσεις των πλευρών.
Θεραπεία & Αντιμετώπιση
H επιλογή της μεθόδου αντιμετώπισης της πάθησης της ανισομαστίας θα εξαρτηθεί από το μέγεθος, το σχήμα των μαστών και από το αν θέλετε να διορθώσετε τον έναν ή και τους δυο μαστούς. Εάν το πρόβλημα είναι μόνο θέμα μεγέθους, υπάρχουν τρεις επιλογές:
- Αύξηση του μικρότερου μαστού με την προσθήκη ενθέματος σιλικόνης (Non Touch – No Pain Technique αυξητικής στήθους). Η επέμβαση αυτή αποτελεί άριστη επιλογή για τη διόρθωση ασυμμετρίας, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει πτώση των μαστών.
- Σμίκρυνση του μεγαλύτερου μαστού με επέμβαση μειωτικής στήθους.
- Η τελική επιλογή είναι να εφαρμοστεί η ίδια τεχνική επέμβασης και στους δυο μαστούς (είτε πρόκειται για αυξητική μαστών ή μειωτική μαστών), αλλά με διαφορετικό ποσοστό σε κάθε πλευρά ώστε να αποδοθεί συμμετρία.
Μετεγχειρητική ανάρρωση
Η ανάρρωση θα εξαρτηθεί από τη μέθοδο της επέμβασης στην οποία έχετε υποβληθεί.
Πιθανές Επιπλοκές
Οι κίνδυνοι της συγκεκριμένης επέμβασης δεν είναι υψηλοί, όμως θα εξαρτηθούν από την ακριβή μέθοδο της χειρουργικής επέμβασης που θα εφαρμοστεί.
Κλείστε το ραντεβού σας με τους πλαστικούς χειρουργούς της Kosmesis, οι οποίοι με αμέτρητες παγκόσμιες βραβεύσεις και διακρίσεις στο χώρο της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, θα προτείνουν την απόλυτα εξειδικευμένη για εσάς αντιμετώπιση της Ανισομαστίας.