Έλεγχος σπίλων: Η εξέταση που πρέπει να κάνεις

Καθημερινά λέμε στους ανθρώπους που έρχονται για θεραπείες στο ιατρείο Kosmesis να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και το σολάριουμ, να φορούν αντιηλιακό, γυαλιά ηλίου κτλ. Ο λόγος δεν είναι μόνο επειδή η μακροχρόνια έκθεση επιταχύνει την εμφάνιση ρυτίδων, χαλάρωσης, δυσχρωμιών, πρόωρης γήρανσης του δέρματος. Αυτά διορθώνονται στο ιατρείο με τις σύγχρονες τεχνικές που διαθέτουμε. Ο λόγος είναι ότι η ατμόσφαιρα πλέον έχει αλλάξει και δεν φιλτράρει στον ίδιο βαθμό με δεκαετίες πριν την ηλιακή ακτινοβολία, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και μελανώματος που είναι η πιο επικίνδυνη μορφή του. Ο Μάιος είναι εδώ και χρόνια ο μήνας αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση γύρω από τον καρκίνο του δέρματος, ενώ η 13 Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Μέρα Μελανώματος.

Ο έλεγχος των σπίλων από όπου μπορεί να ξεκινήσει ο καρκίνος του δέρματος πρέπει να γίνεται σίγουρα μια φορά το χρόνο και αν είσαι σε ευαίσθητη ομάδα (π.χ. έχεις ιστορικό με έγκαυμα, οικογενειακό ιστορικό, πολλούς σπίλους ή σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων κ.ά.) μπορεί να χρειαστείς και δύο. Πρέπει να μας καλέσεις άμεσα αν δεις ότι ένας σπίλος έχει αλλάξει χρώμα, σχήμα, μέγεθος, όρια, αιμορραγεί κ.ά. Τι μεθόδους όμως έχουμε στο κέντρο Kosmesis για να σε απαλλάξουμε από αυτόν;

1. Η εξέταση

Το πρώτο βήμα είναι η κλινική εξέταση με τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να δούμε τους σπίλους σου. Η πρώτη εικόνα δείχνει αν ο σπίλος είναι αθώος ή ύποπτος. Οι σπίλοι διακρίνονται σε συγγενείς μελανοκυτταρικούς (τους έχουμε από τη γέννησή μας ή από τον πρώτο χρόνο), σε επίκτητους, σε σμηγματογόνους κ.ά. Στην περίπτωση του μελανώματος, δεν είναι απαραίτητο η βλάβη να ξεκινήσει από κάποιο σπίλο. Μπορεί να δεις αλλαγή στο χρώμα του δέρματός σου, σε οποιοδήποτε σημείο (το μελάνωμα είναι και γενετικά προκαθορισμένο και μπορεί να εμφανιστεί και σε περιοχές που δεν εκτίθενται στον ήλιο).

Παρακάτω η πλαστικός χειρουργός του κέντρου Kosmesis Δρ Βίλλυ Ροδοπούλου δείχνει πώς αφαιρείται ένας δυσπλαστικός σπίλος που είχε ανομοιομορφία στο σχήμα και είχε μεγαλώσει σε μέγεθος. Κάνε κλικ εδώ για να δεις το βίντεο

2. Η αφαίρεση της βλάβης

Το δεύτερο βήμα είναι να απαλλαγούμε από τη βλάβη, εφόσον συντρέχουν λόγοι υγείας (π.χ. ο σπίλος είναι ύποπτος, κακοήθης κ.ά.) και αισθητικοί (μπορεί να σε ενοχλεί στο σημείο όπου βρίσκεται ή να μην σου αρέσει αισθητικά). Συνήθως η αφαίρεση γίνεται χειρουργικά, υπό τοπική αναισθησία, επομένως η διαδικασία είναι ανώδυνη. Ο χειρουργικός τρόπος μας επιτρέπει να στείλουμε τον σπίλο για βιοψία και να είμαστε σίγουροι ότι είναι αθώος. Σε περίπτωση που η διάγνωση δεν είναι καλή, πρέπει να απευθυνθείς σε ογκολόγο ο οποίος θα σου προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η χρήση λέιζερ προκαλεί έντονο καυτηριασμό, με αποτέλεσμα ο σπίλος να μην μπορεί να υποβληθεί σε βιοψία, ώστε να ξέρουμε σίγουρα περί τίνος πρόκειται. Επιπροσθέτως διατρέχουμε σοβαρό κίνδυνο να προκληθεί ερεθισμός και ενδεχόμενη διέγερση των μελανοκυττάρων που μπορεί να οδηγήσει στην εξαλλαγή του. Γι’ αυτό στο κέντρο Kosmesis εφαρμόζουμε κρυοπηξία ή λέιζερ μόνο στα θηλώματα και όχι στους σπίλους.
Ο χρόνος αποθεραπείας μετά την αφαίρεση σπίλου δεν υφίσταται ουσιαστικά καθώς επανέρχεσαι στις δραστηριότητές σου άμεσα, ενώ σε λίγες μέρες αφαιρούνται τα ράμματα. Δεν συνιστάται η έκθεση του σημείου εκείνου στον ήλιο.

Κάνε κλικ εδώ και δες την αφαίρεση σπίλου στον ηθοποιό Πέτρο Λαγούτη που πρόσφατα επισκέφτηκε το ιατρείο μας.